Ολοκληρώθηκαν με εξαιρετική επιτυχία και ανταπόκριση της κοινής γνώμης τέλος Ιουλίου τα προγράμματα Δια Βίου Μάθησης που λειτούργησαν στο Δήμο Φαιστού για την εκπαιδευτική περίοδο 2011-2012.

Ο Δήμος Φαιστού πραγματοποίησε καινοτόμες δράσεις αναφορικά με τη Δια Βίου Μάθηση σε Πανελλαδικό Επίπεδο, καθώς είναι ο πρώτος Δήμος της Ελλάδας, που κατόρθωσε να επιτύχει την καθολική ολοκλήρωση προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης με την εθελοντική συμβολή Εθελοντών Εκπαιδευτών.

Ο Δήμος Φαιστού σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ι.Δ.ΕΚ.Ε.) της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης (Γ.Γ.Δ.Β.Μ) λειτούργησε Σχολές Γονέων και το πρόγραμμα «Προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους». Στο πλαίσιο των Σχολών Γονέων, αναπτύχθηκαν επτά εκπαιδευτικά προγράμματα και λειτούργησαν 5 τμήματα σε Τυμπάκι και Γαλιά, στα οποία συμμετείχαν συνολικά 100 γονείς. Ενώ, στο πρόγραμμα «Προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους» συμμετείχαν 46 εκπαιδευόμενοι.

Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Φαιστού υλοποίησε συνολικά 20 τμήματα, τα οποία πραγματοποιήθηκαν σε Μοίρες, Τυμπάκι, Ζαρό και Πόμπια. Ο αριθμός των εκπαιδευόμενων που παρακολούθησαν τα προγράμματα ξεπέρασε τα 400 άτομα, ενώ οι δηλώσεις συμμετοχής ήταν αξιοσημείωτες αφού ανήλθαν στις 550.

Συγκεκριμένα στο Δήμο Φαιστού, λειτούργησαν 6 τμήματα Κοπτικής – Ραπτικής (30 ώρες), 3 τμήματα Ζαχαροπλαστικής (18 ώρες), 1 τμήμα Γυμναστικής (30 ώρες), 1 τμήμα Τεχνικών Αναζήτησης Εργασίας (15 ώρες), 1 τμήμα Εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας σε Μετανάστες(αρχάριοι 50 ώρες) και 1 τμήμα Εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας, Ιστορίας και Πολιτισμού σε Μετανάστες (προχωρημένοι 75 ώρες), 2 τμήματα Σχολών Γονέων(20 ώρες), 1 τμήμα Management σε φορείς (16 ώρες), 3 τμήματα Εκμάθησης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (αρχάριοι 20 ώρες) και 1 τμήμα Εκμάθησης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών(προχωρημένοι 20 ώρες).

Εθελοντές εκπαιδευτές στη διαδικασία ήταν οι κ. Στέλλα Πιπεράκη, κ. Γιώργος Δαμιανάκης, κ. Νίκος Παπαδάκης, κ.Θάλεια Κυζίκου, κ. Στέλιος Νικολιδάκης, κ. Ειρήνη Σωπασή, κ. Δέσποινα Αυγενάκη, κ. Ειρήνη Καλλιονάκη, κ. Μαριλένα Ανδρουλάκη, κ. Άρη Λαζανάκη, κ. Ειρήνη Μυλωνάκη, κ. Κυριακή Φραγκιαδάκη, κ.Λίνα Χριστοφοράκη, κ.Γιάννης Χαρκιωτάκης, κ.Αστρινός Κυραλάκης, κ.Γιώργος Κουκάκης, κ. Αθηνά Κουκουλάκη, κ.Παναγιώτης Πολύδωρος και η κα Αθηνά Συντζανάκη.

Στο πλαίσιο υλοποίησης των προγραμμάτων υπήρξε η αγαστή συνεργασία των Κοινωνικών Δομών του Δήμου, της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, του Πνευματικού Κέντρου Ζαρού αλλά και πολιτών που δέχτηκαν να υποστηρίξουν την όλη προσπάθεια, αλλά και να επενδύσουν στη Δια Βίου Μάθηση.

Η Δήμαρχος Φαιστού κα Μαρία Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη μετά την ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων δήλωσε «Ο Δήμος Φαιστού αποφάσισε και πέτυχε να οργανώσει ένα πρόγραμμα στηριζόμενο αποκλειστικά σε εθελοντική βάση με την αγαστή συνεργασία εκπαιδευτών. Το πρόγραμμα αποτέλεσε μια καινοτόμο δράση, η οποία αποτέλεσε «πιλότο» και για άλλους Δήμους. Σ’ όλη αυτή τη διαδικασία, η ανταπόκριση των πολιτών ήταν πρωτοφανής, ενώ χάρη στην ενεργοποίηση ανθρώπων που θέλησαν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, η Δια Βίου Μάθηση, ενταγμένη σ’ ένα Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα πολλαπλών γνωστικών αντικειμένων, έγινε πράξη.

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων και ευχαριστούμε όλους τους πολίτες του Δήμου μας που συμμετείχαν, τους φορείς τους οποίους συνεργαστήκαμε καθώς και τους εκπαιδευτές που εθελοντικά βοήθησαν στην υλοποίηση των προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Φαιστού.»