Σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής ύψους 102 δισ. ευρώ μέχρι το 2014 υπέβαλλε η Ισπανική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μαριάνο Ραχόι, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ζήτησε τη σύγκληση του Eurogroup για την επικύρωση των αποφάσεων της συνόδου κορυφής και κατέθεσε τα σχέδια της κυβέρνησης για τις αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών.

Στην επιστολή ο Ραχόι, ζητάει να χορηγηθεί τραπεζική άδεια στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης (ESM) ώστε να έχει τη δυνατότητα αγοράς κρατικών ομολόγων. Ο Ισπανός πρωθυπουργός επισημαίνει πως μία τέτοια άδεια θα βοηθήσει στη μείωση του κόστους δανεισμού που επηρεάζουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της ισπανικής.

Όσον αφορά τα μέτρα από το ποσό των 102 δισ. ευρώ, τα 13,118 δισ. ευρώ αφορούν το 2012, τα 38,956 δισ. ευρώ το 2013 και τα 50,075 δισ. ευρώ το 2014.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών που εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση πριν από δύο εβδομάδες, όπως η αύξηση του ΦΠΑ, την κατάργηση του επιδόματος Χριστουγέννων για τους δημοσίου δαπανών και το πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο.

Eπιπλέον, περιλαμβάνονται επιπλέον περικοπές 5 δισ. ευρώ, πλέον των 10 δισ. ευρώ που έχουν ήδη ανακοινωθεί, στην υγεία και της εκπαίδευση σε περιφερειακό επίπεδο

Υπενθυμίζεται πως στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση του ελλείμματος στο 6,3% φέτος, στο 4,5% το 2013 και στο 2,8% το 2014.

(protothema.gr)