Είναι μόλις 17 χρονών, αλλά ήδη θεωρείται ευφυία στην τεχνολογία με εφαρμογές στην ιατρική.

Η Μπρίτανι Γουένγκερ κέρδισε το πρώτο βραβείο στο φετινό διαγωνισμό της Google με θέμα την επιστήμη γιατί σχεδίασε ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή, το οποίο βοηθά τους γιατρούς να κάνουν διάγνωση σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού.

Η εφαρμογή της είναι ένα τεχνητό νευρωνικό δίκτυο που λειτουργεί όπως ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Οι γιατροί εισάγουν στο πρόγραμμα τα δεδομένα μίας βιοψίας, τα οποία συγκρίνονται αυτόματα με τα στοιχεία που ήδη υπάρχουν στη βάση δεδομένων και βγαίνει η τελική διάγνωση.

Το πρόγραμμα εμπλουτίζεται συνέχεια με νέα δεδομένα. Στις δοκιμές που έκανε η Γουένγκερ, το πρόγραμμα έκανε σωστή διάγνωση στο 99% των 700 περιπτώσεων, τις οποίες εξέτασε. Πρόκειται για εξαιρετικό ποσοστό επιτυχίας, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί που αξιολόγησαν την δουλειά της.

«Έμαθα στον υπολογιστή πώς να εντοπίζει κακοήθεις όγκους», είπε η 17χρονη μαθήτρια, η οποία πρόσθεσε πως ελπίζει ότι το πρόγραμμά της θα μπορεί, με κάποιες μετατροπές, στο μέλλον, να κάνει διάγνωση και άλλων καρκίνων.

«Η επιστήμη έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τον κόσμο. Είναι σημαντικό να ασχολούνται με την επιστήμη τα παιδιά από μικρή ηλικία. Τότε μπορούν να την αγαπήσουν. Είμαστε οι μελλοντικοί γιατροί, προγραμματιστές, μηχανικοί και περιβαλλοντολόγοι. Και θα είμαστε αυτοί που θα λύνουν τα προβλήματα των ανθρώπων», δήλωσε η ίδια μετά τη βράβευσή της.

Το βραβείο που κέρδισε συνοδεύεται από μια υποτροφία 50.000 δολαρίων και το δικαίωμα επιλογής πρακτικής εξάσκησης στην Google, το CERN (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών) στη Γενεύη ή την εταιρεία Lego, που το χρηματοδότησε. Επίσης, η 17χρονη μαθήτρια από τη Φλόριντα κέρδισε ένα ταξίδι στα νησιά Γκαλαπάγκος με την Εθνική Γεωγραφική Εταιρεία της Αμερικής (National Geographic).

newsbomb.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook