Σε τροχιά συρρίκνωσης για ενδέκατο διαδοχικό μήνα παρέμεινε η δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα της ευρωζώνης τον Ιούλιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η εταιρία Markit, ο αντιπροσωπευτικός σύνθετος δείκτης PMI για τον ιδιωτικό τομέα διαμορφώθηκε στις 46,5 μονάδες, ελαφρώς υψηλότερα από την προκαταρκτική εκτίμηση των 46,4 μονάδων όπου οποίες είχε διαμορφωθεί και τον Ιούνιο.

Ο PMI υπηρεσιών διαμορφώθηκε στις 47,9 μονάδες, από 47,6 μονάδες που ήταν η αρχική εκτίμηση και 47,1 μονάδες που είχε διαμορφωθεί τον Ιούνιο. Οι περισσότερες ανησυχίες εστιάζονται κυρίως στον κλάδο μεταποίησης, ο οποίος συρρικνώνεται με τον ταχύτερο ρυθμό του 2012. Για τις υπηρεσίες δεν προβλέπεται ανάκαμψη εντός του έτους. Η διατήρηση των δεικτών κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων υποδηλώνει συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Markit Κρις Γουίλιαμσον, τα στοιχεία «επιβεβαιώνουν το μήνυμα της πρώτης εκτίμησης ότι η ευρωζώνη συνέχισε να συρρικνώνεται με τριμηνιαίο ρυθμό περίπου 0,6% τον Ιούλιο, υποδηλώνοντας ότι η περιοχή προετοιμάζεται για τη δεύτερη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας το συγκεκριμένο τρίμηνο».

Μοναδική «αχτίδα» στο βαρύ σκηνικό αξιολογούνται οι λιανικές πωλήσεις στην ευρωζώνη τον Ιούλιο. Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, στις 17 χώρες-μέλη της περιοχής οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν αδύναμη αύξηση της τάξης του 0,1% τον Ιούνιο σε μηνιαία βάση. Οι πωλήσεις τροφίμων, ποτών και καπνού αυξήθηκαν κατά 0,4% την ίδια περίοδο.

express.gr