Μια ισραηλινή επίθεση εναντίον του Ιράν προκειμένου να εμποδιστούν οι προσπάθειες που η ισραηλινή κυβέρνηση πιστεύει ότι κάνει η Ισλαμική Δημοκρατία για να αποκτήσει πυρηνικά όπλα μπορεί να απέχει μήνες, ή πιθανώς ακόμα και μερικές εβδομάδες, δήλωσε ο πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες.

Ο υποστράτηγος ε.α. Αχαρόν Ζεεβί Φαρκάς παραδέχθηκε στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό Κανάλι 2 του Ισραήλ ότι δεν γνωρίζει με βεβαιότητα εάν και κατά πόσον θα γίνει επίθεση, που τόνισε ότι θα πρέπει να είναι η «τελευταία» επιλογή.

Σημείωσε ακόμα ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως δεν έχει αποφασίσει για αυτό, πρόσθεσε πάντως ότι «από την ανάγνωση που κάνω στη συνολική κατάσταση, φαίνεται ότι θα γίνει σύντομα. (Μια επίθεση) μπορεί να γίνει μέσα σε εβδομάδες, ή σε δύο μήνες».

Παρότι ανέφερε πως δεν νομίζει ότι ο καιρός είναι κατάλληλος για μια ισραηλινή επίθεση, υπογράμμισε ότι δεν θεωρεί πως η στρατιωτική επιλογή πρέπει να αφαιρεθεί από το τραπέζι σε ό,τι αφορά τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν.

«Οι Ιρανοί πρέπει να καταλάβουν ότι εάν δεν εγκαταλείψουν τις προσπάθειές τους να αποκτήσουν πυρηνικά (όπλα), θα αναγκαστούν να υποστούν ένα πλήγμα, ειδικά στις στρατιωτικές τους εγκαταστάσεις», είπε.

«Το πλήγμα αυτό θα καταφερθεί από ένα είδος συμμαχίας Αμερικανικής, ή και Ισραηλινής», συνέχισε.

Οι δηλώσεις του Φαρκάς έγιναν μία ημέρα αφού ακόμα ένας κορυφαίος Ισραηλινός πρώην αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί ότι ίσως επίκειται άμεσα ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράν.

Ο Εφραίμ Χαλέβι, πρώην επικεφαλής της Μοσάντ, δήλωσε στην εφημερίδα The New York Times ότι «εάν ήμουν Ιρανός, θα φοβόμουν πάρα πολύ τις επόμενες 12 εβδομάδες».

Ο ίδιος είπε στο Ισραηλινό ραδιόφωνο ότι οι απειλές για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης από μέρους του Ισραήλ έχουν μια ορισμένη «αξιοπιστία» και «σοβαρότητα».

Την Τετάρτη, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέτα, που επισκέφθηκε το Ισραήλ κατά πληροφορίες για να πιέσει τους οικοδεσπότες του να αναβάλουν μια στρατιωτική επιδρομή εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν και να δώσουν στις οικονομικές κυρώσεις και στις διαπραγματεύσεις περισσότερο χρόνο, επίσης, παρ\’ όλ\’ αυτά, επισήμανε πως η στρατιωτική επιλογή εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας δεν μπορεί να αποκλειστεί.

«Δεν θα επιτρέψουμε στο Ιράν να αναπτύξει πυρηνικό όπλο», είπε ο Πανέτα στην διάρκεια της επίσκεψής του στο Ιράν. «Δεν θα τους επιτρέψουμε να αναπτύξουν πυρηνικό όπλο και θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις επιλογές που έχουμε για να εξασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί», επανέλαβε.

Το Ιράν απορρίπτει τις δυτικές και ισραηλινές καταγγελίες ότι επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου κι επιμένει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook