Η τιμή του χρυσού θα ξεπεράσει το επίπεδο των 1.900 δολαρίων ανά ουγγιά έως τα τέλη του έτους καθώς η αβεβαιότητα που περιβάλλει την υγεία του χρηματοοικονομικού κλάδου θα στείλει τους επενδυτές σε αναζήτηση για το ασφαλές καταφύγιο του κίτρινου μετάλλου, εκτιμούν οι ειδικοί. 

Για την ώρα η τιμή του χρυσού διαπραγματεύεται κοντά στα 1.600 δολάρια ανά ουγγιά. 

Σε σχετική της ανάλυση η HSBC εξηγεί πως στα τέλη του έτους, οι φοροαπαλλαγές που θεσπίστηκαν επί προεδρίας Bush στις ΗΠΑ και άλλες φορολογικές εκπτώσεις θα λήξουν και ενδέχεται να ενεργοποιηθούν οι αυτόματες περικοπές των κυβερνητικών δαπανών, ένας συνδυασμός, γνωστός ως \”δημοσιονομικός γκρεμός\” που θα μπορούσε να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση το επόμενο έτος εάν δεν αντιμετωπιστεί από το Κογκρέσο. 

Η Fed ενδέχεται να παρέμβει με μέτρα στήριξης, καθώς οι νομοθέτες πιθανότατα δεν θα κάνουν τίποτα ως προς τα θέματα δαπανών και φόρων σε ένα έτος εκλογών αλλά θα επιλέξουν να το χειριστούν αναδρομικά τον Ιανουάριο. 

Ακόμη κι έτσι, τα νομισματικά μέτρα στήριξης ταρακουνούν την οικονομία, συχνά με το να πλημμυρίζουν την οικονομία με ρευστότητα, που αποδυναμώνει το δολάριο, το παραδοσιακό αντισταθμιστικό μέσο της τιμής του χρυσού. 

Το ασθενέστερο δολάριο και η οικονομική αβεβαιότητα δημιουργούν το τέλειο κοκτέηλ για το ράλι της τιμής του χρυσού. 

“Η οικονομική αβεβαιότητα, οι γεωπολιτικές εντάσεις και η αβεβαιότητα γύρω από τις εκλογές του Νοεμβρίου είναι θεωρητικά gold-bullish”, και ο χρυσός θεωρητικά θα αποδώσει καλύτερα στη συνέχεια του έτους «όταν η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα είναι υποτονική και το δολάριο αδύναμο», αναφέρουν οι αναλυτές της HSBC, σύμφωνα με το CNBC. 

“Αναμένουμε ότι οι τιμές θα υπερβούν τα 1.900 δολάρια ανά ουγγιά έως τα τέλη του έτους. Η υπομονή είναι το πιο σημαντικό εμπόρευμα».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook