Παρακολουθώντας τις εξελίξεις όλο και περισσότεροι εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης τραυματισμών και παθήσεων έρχονται στο προσκήνιο. Και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην χρήση της τεχνολογίας, που επιτρέπει την εκτέλεση επεμβάσεων με ελάχιστη επεμβατική τεχνική.

Αυτό σημαίνει μικρότερες τομές, λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, καλύτερη αποκατάσταση. Τα βελτιωμένα ενδοσκόπια επιτρέπουν την είσοδο σε αρθρώσεις και την εκτέλεση επεμβάσεων που στο παρελθόν ήταν δύσκολες και όχι άμοιρες επιπλοκών.

Αρθρώσεις όπως γόνατο,ισχίο, ώμος, ποδοκνημική, αγκώνας και καρπός πλέον αρθροσκοπούνται σε βάση ρουτίνας γιατί εκτελούνται εύκολα και δίνουν λύση σε προβλήματα πόνου η δυσκαμψίας αρθρώσεων.

Ετσι στο γόνατο μπορεί κάνεις να αντιμετωπίσει προβλήματα μηνισκων (ρήξεις, εναποθέσεις κρυστάλλων-ασβεστώσεις, υπερκινητικό μηνίσκο,δισκοειδή μηνίσκο) προβλήματα χόνδρων (εκφυλιστικά, τραυματικά), αρθρικού υμένα (υμενιτιδες, ανδιπλώσεις υμένα-plica), προβλήματα επιγονατίδας (πονος από μη καλή ευθυγράμμιση, εξάρθρημα επιγονατίδας, χόνδρινες βλάβες)

Η αρθροσκόπηση μπορεί να βοηθησει σε σωστή ανάταξη ενδοραρθρικών καταγμάτων(arthroscopically assisted). Η αρθροσκόπηση ισχίου δεν είναι συχνή επέμβαση ωστόσο δικαιολογείται σε προβλήματα σχετικά με ανεξήγητο πόνο, βλάβες επιχειλίου χόνδρου, αφαίρεση ξένων σωμάτων υμενεκτομή και βιοψία υμένος.

Στον ώμο αντιμετωπίζεται ο πόνος που οφείλεται σε σύνδρομο πρόσκρουσης, ρήξη τενόντων στροφικού πετάλου και δικεφάλου, βλάβες επιχειλίου χόνδρου, περιορισμός κινητικότητας ώμου ,αστάθεια ώμου. Και είναι λόγω της αρθροσκόπησης που εγκαταλείψαμε σιγά- σιγά τον όρο ¨περιαρθρίτις ¨που σημαινει όλα τα παραπάνω.

Στη ποδοκνημική προέχουν τα σύνδρομα πρόσκρουσης, αλλα και προβλήματα χόνδρου, ίνωσης , αστάθειας είτε από παλιά διαστρέμματα είτε λόγω κατασκευής. Στον αγκώνα λύνονται προβλήματα χρόνιου πόνου, δυσκαμψίας, διαχωριστικής οστεοχονδρίτιδας.

Στον καρπο αντιμετωπίζονται προβλήματα χόνδου, βλάβες τρίγωνου χόνδρου (TFCC),συνδεσμικές βλάβες, γάγγλια, ίνωση, Επίσης μπορεί να αντιμετωπιστεί το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα με ενδοσκοπική μέθοδο .

Με την μικροχειρουργική που είναι η λεπτή τεχνική χρήσης μικροεργαλείων, μικροραμματων,και μικροσκοπίου,γινεται εφικτή η συρραφή νεύρων τελικοτελικά η με χρήση μοσχεύματος, συρραφή μικρών αρτηριών και φλεβών και έτσι μπορεί ένα ακρωτηριασθέν μέλος να επανασυγκολληθεί .

Οι τεχνικές αυτές οδηγούν τελικά στον σεβασμό των ιστών ώστε το αποτέλεσμα να είναι το καλύτερο δυνατόν ,με λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, και λιγότερες επιπλοκές. Αυτό εφαρμόζεται σε όλη την γκάμα της ορθοπαιδικής χειρουργικής.

Χρίστος Ηλιάδης
Ορθοπεδικός Χειρουργός
Επανορθωτική Ορθοπεδική- Μικροχειρουργική
Χειρουργική Χεριού-Αρθροσκοπική Χειρουργική
Ευρωκλινική Αθηνών

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook