Την επέκταση του συμψηφισμού οφειλών ιδιωτών προς το Δημόσιο με απαιτήσεις τους από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, ασφαλιστικά ταμεία κ.ά.) και όχι μόνο από το στενό Δημόσιο, όπως ισχύει σήμερα, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των εμπόρων και προμηθευτών του Δημοσίου.

Την ίδια ώρα, αναστέλλεται μέχρι νεωτέρας το κυβερνητικό σχέδιο για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% λόγω δημοσιονομικής στενότητας.

Τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της ρύθμισης για τον συμψηφισμό μη ληξιπρόθεσμων οφειλών με απαιτήσεις από το Δημόσιο προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών στη Βουλή, λέγοντας ότι το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στην τροποποίηση του σχετικού άρθρου 11 του Ν. 3943/2011.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάση Πετράκου, για την καθυστέρηση επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, ο υφυπουργός αναγνώρισε το πρόβλημα, καθώς όπως είπε οι καθυστερήσεις σχετίζονται με τις ελλείψεις προσωπικού του υπουργείου που διενεργούν τους ελέγχους, αλλά και με τη διάταξη του νόμου.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ Ελενας Ράπτη, σχετικά με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ο υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι είναι πρόθεση της κυβέρνησης η επιστροφή του ΦΠΑ εστίασης στα προ κρίσης επίπεδα. Πρόσθεσε όμως ότι η χρονική στιγμή συναρτάται με τα δημοσιονομικά δεδομένα, την ανάγκη της αγοράς να λειτουργήσει, την ενίσχυση του τουρισμού και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση είναι στην προγραμματική ατζέντα της κυβέρνησης, καθώς θεωρείται ως μεγάλη ανάσα για τα καταστήματα εστίασης και τον τουρισμό, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα έχει διατυπώσει σοβαρές ενστάσεις υποστηρίζοντας ότι τυχόν εφαρμογή του θα ανοίξει νέα τρύπα στα δημόσια ταμεία και έχει ζητήσει μέτρα ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος.

Πάντως, το θέμα παραμένει στο τραπέζι των συζητήσεων με τους δανειστές μας και αρμόδια στελέχη ευελπιστούν ότι θα τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους. Ο υφυπουργός Οικονομικών επανέλαβε τη θέση του σύμφωνα με την οποία «όχι η υπερφορολόγηση, αλλά η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, οι χαμηλότεροι συντελεστές και τα χαμηλότερα πρόστιμα είναι η σωστή συνταγή για ουσιαστική συμβολή στην οικονομική ανάκαμψη».

Στο αίτημα της βουλευτού να σταματήσει η εισπρακτική πολιτική και να μειωθεί η φορολογία για τα φυσικά πρόσωπα, ο υφυπουργός είπε ότι «για να μπορέσουμε να μειώσουμε τους φόρους και να έχουμε ισοδύναμο, πρέπει επιτέλους να έχουμε αποτέλεσμα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, γιατί όλα τα στατιστικά δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι πίσω και ότι τα αποτελέσματα στα έσοδα δεν είναι ικανοποιητικά σε συγκεκριμένους τομείς».

Πρέπει να αναστήσουμε τον φοροελεγκτικό μηχανισμό που αυτήν τη στιγμή για διαφόρους λόγους δεν μπορεί να ανταποκριθεί, είπε ο κ. Μαυραγάνης και έσπευσε να υπογραμμίσει ότι το υπουργείο σύντομα θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του για την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών.


ethnos.gr