Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) απέτρεψε τη χρεοκοπία της Ελλάδας εξασφαλίζοντάς της μια μεταβατική μορφή χρηματοδότησης, υπό την μορφή επιπλέον έκτακτου δανεισμού μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας, αναφέρει η εφημερίδας Die Welt στο φύλλο του Σαββάτου.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συμφώνησε στη συνεδρίασή του την Πέμπτη να αυξήσει το ανώτατο όριο του ποσού των βραχυπρόθεσμων δανείων που η Τράπεζα της Ελλάδας μπορεί να δέχεται σε αντάλλαγμα για έκτακτο δανεισμό.

Ως τώρα η Τράπεζα της Ελλάδας μπορούσε να αποδεχθεί κρατικά χρεόγραφα μόνο μέχρι το ποσό των 3 δισ. ευρώ ως ενέχυρο για παροχή ρευστότητας μέσω του Συστήματος Εκτάκτου Ανάγκης (ELA), αλλά ζήτησε να της επιτραπεί να αυξήσει το όριο στα 7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Die Welt, που επικαλείται πηγές της κεντρικής τράπεζας. Η ΕΚΤ έδωσε το πράσινο φως γι\’ αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η κίνηση αυτή θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να αποκτήσει πρόσβαση σε άλλα 4 δισ. ευρώ, ανέφερε η εφημερίδα, προσθέτοντας πως το ποσό αναμένεται να αρκέσει έως ότου η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποφασίσουν για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης το Σεπτέμβριο.

Μέχρι στιγμής η ΕΚΤ δεν έχει προχωρήσει σε κάποιο σχόλιο για το συγκεκριμένο θέμα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook