Ανακοίνωση με την οποία διαμαρτύρονται για τη «σιωπηρή» -όπως την χαρακτηρίζουν- άρνηση του ανακριτή να καλέσει ως μάρτυρες τα μέλη του ΚΥΣΕΑ για την υπόθεση των υποβρυχίων εξέδωσαν οι συνήγοροι του Ακη Τσοχατζοπουλου.

Ολόκληρη η δήλωση, όπως εκδόθηκε από το γραφείο του καθηγητή Λεωνίδα Κοτσαλή, έχει ως εξής:

«Με βαθιά έκπληξη, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι του πρώην υπουργού κ. Α-Α Τσοχατζόπουλου, πληροφορηθήκαμε την (σιωπηρή) άρνηση του αρμόδιου Ανακριτή του ν.4022 να καλέσει –κατόπιν σχετικού αιτήματός μας- τα μέλη του ΚΥΣΕΑ και σειρά αξιωματούχων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατά την περίοδο 1998-2000. Στο αίτημά μας αυτό εμμένουμε και θα επανέλθουμε.

» Θεωρούμε ότι η κύρια ανάκριση (αρθ. 246 κ.ε. Κ.Π.Δ.) που διενεργείται σε σχέση με την πολύπτυχη και πολυεπίπεδη υπόθεση Τσοχατζόπουλου στερείται έτσι κρίσιμων στοιχείων, ήτοι μαρτυρικών καταθέσεων ουσιωδών μαρτύρων που, εκ της θεσμικής θέσεώς τους εκείνη την περίοδο, είναι σε θέση να συμβάλλουν στην πλήρη εξέταση της εν λόγω υπόθεσης.

» Η περάτωση της τακτικής ανακρίσεως χωρίς την μαρτυρική συμμετοχή των ως άνω προσώπων καθιστά την ανεύρεση της ουσιαστικής αλήθειας σε υπόθεση που απασχολεί από μηνών το πανελλήνιο λογικά και νομικά αδύνατη.

» Υπενθυμίζεται ότι η λήψη των τεσσάρων διαδοχικών ομόφωνων αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ σε σχέση με την προμήθεια των τεσσάρων υποβρυχίων «214» (και στη συνέχεια η σχετική σύμβαση της 15/2/2000) υπήρξε απότοκος μακράς (υπερδιετούς) υπηρεσιακής και ιεραρχικής προετοιμασίας από τα αρμόδια θεσμικά όργανα και υπηρεσίες του Πολεμικού Ναυτικού και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.»


in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ