Καυστική ήταν η απάντηση του αρχηγού της ελληνικής αποστολής στο Λονδίνο Ισίδωρου Κούβελου, στα όσα φέρεται να δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με την πατρότητα της Ολυμπιακής Φλόγας.

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι σε κοντινή απόσταση από την Αττάλεια, υπάρχει ένα βουνό με το όνομα Όλυμπος, στην περιοχή της αρχαίας Λυκίας, όπου το έδαφος πυρακτώνεται με φυσικούς τρόπους, λόγω ύπαρξης μεθανίου στο υπέδαφος κι ανάβουν για χιλιάδες τώρα χρόνια.

Μάλιστα αναφέρουν πως σύμφωνα με τον τοπικό μύθο αυτή είναι η περιοχή είναι η αρχική πηγή της Ολυμπιακής Φλόγας που καίει στην Αρχαία Ολυμπία.

Σε συνάντηση του Ερντογάν με τον Ρογκ, ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε πως η Τουρκία είναι η ρίζα της Ολυμπιακής Φλόγας και τη θέλουν πίσω στη χώρα με αφορμή τη διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020.

Ο κ. Κούβελος προσκάλεσε τον κ. Ερντογάν στην Αρχαία Ολυμπία, ώστε να... ενημερωθεί σχετικά με την Ολυμπιακή Ιστορία.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Κούβελου

"Η Ιστορία βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και αποδεικτικά στοιχεία και όχι σε μύθους.

Προσκαλώ εγκάρδια τον Πρόεδρο Ερντογάν και τον Υπουργό του, κ. Κίλιτς στην Αρχαία Ολυμπία, στους χώρους της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, ούτως ώστε να παραβρεθούν σε κάποιες ενδιαφέρουσες διαλέξεις με θέμα την Ολυμπιακή Ιστορία.

Ισίδωρος Κούβελος,

Πρόεδρος ΔΟΑ".