Το Σαν Μπερναντίνο της Καλιφόρνια με πληθυσμό 210.000 κατοίκους, υπέβαλλε αίτηση υπαγωγής στο Άρθρο 9, για την προστασία από τους πιστωτές.

Η αίτηση έγινε από το δήμαρχο της πόλης και το δημοτικό συμβούλιο.

Σκοπός της αίτησης είναι το πάγωμα των νομικών απαιτήσεων των πιστωτών μέχρι την άρση του καθεστώτος χρεοκοπίας.

Αυτό όμως που προκαλεί ανησυχία είναι το γεγονός πως πρόκειται για την τρίτη σε σειρά πόλη της Καλιφόρνια από τον Ιούνιο, που υποβάλει αίτηση υπαγωγής στο Άρθρο 9, μετά από τις πόλεις Στόκτον και Μάμοθ Λέικς.

Επιπλέον υπάρχουν πολλές ακόμα στην πολιτεία που αντιμετωπίζουν σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του δημοτικού συμβουλίου το έλλειμμα του φετινού προϋπολογισμού της πόλης αναμένεται να υπερβεί τα 45 εκ. δολάρια, κυρίως εξαιτίας του χρέους για παροχή συντάξεων, που ανέρχεται σε 195 εκ., για ιατροφαρμακευτικές παροχές σε συνταξιούχους (61 εκ. δολάρια) και μισθούς και εργασιακά επιδόματα (40 εκ. δολάρια).

Αλλά και άλλοι δήμοι των ΗΠΑ παρουσιάζουν αδυναμία να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις για υψηλές συντάξεις και μισθούς - κυρίως των πυροσβεστών και των αστυνομικών - των προηγούμενων ετών.

Σημειώνεται πως από το 1937 έχουν κατατεθεί περίπου 640 αιτήσεις, το ένα τρίτο των οποίων απορρίφθηκαν από τα αρμόδια δικαστήρια.

Όσο για τη στάση των επενδυτών, αυτοί παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στις τρεις παραπάνω πόλεις, καθώς οι υποθέσεις αυτές θα είναι ενδεικτικές για το εάν θα επιτραπεί και σε άλλες πόλεις που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα παρόμοιας φύσης να μην εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.