Στην εξασφάλιση της θετικής έκθεσης της τρόικας αποσκοπούν όλες οι πρωτοβουλίες και οι κινήσεις του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς την θεωρεί το «κλειδί» που θα ανοίξει την πόρτα για την πολιτική διαπραγμάτευση του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας. Τη γραμμή αυτή υπηρετεί η σταθερή θέση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να κλείσει άμεσα το πακέτο των 11,6 δισ. ευρώ, ώστε η Αθήνα να εκπέμψει δείγματα αξιοπιστίας στους εταίρους της και να μπορέσει από καλύτερη θέση να ζητήσει την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ωστόσο, ο δρόμος προς τη θετική αξιολόγηση κάθε άλλο παρά εύκολος θα είναι, εξαιτίας των σημαντικών καθυστερήσεων που έχουν σημειωθεί. Επιπλέον κάθε άλλο παρά ρόδινη προβλέπεται και η επαναδιαπραγμάτευση λόγω του κλίματος που επικρατεί στην Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά το πακέτο των 11,6 δισ. γίνεται αγώνας δρόμου για την εξεύρεση των κατάλληλων ισοδύναμων μέτρων τη στιγμή που οι στόχοι για την πάταξη της φοροδιαφυγής δεν έχουν επιτευχθεί, ενώ παραμένει ανοιχτό και το μέτωπο του νέου προϋπολογισμού. Επιπροσθέτως, η κυβέρνηση πρέπει να εμφανιστεί αποφασισμένη στην εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών και των αποκρατικοποιήσεων.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στις περισσότερες πρωτεύουσες επικρατεί κακό κλίμα έναντι της χώρας μας, το οποίο επιβαρύνεται από τη διάχυση της οικονομικής κρίσης και την αρνητική διάθεση της κοινής γνώμης. Επιπλέον, εκφράζονται διαφωνίες μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ΔΝΤ για τις επιλογές που πρέπει να δοθούν στην Ελλάδα εφεξής.

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook