Σε συνεχείς διαβουλεύσεις τα επιτελεία της κυβέρνησης με στόχο το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων και την εξασφάλιση της θετικής έκθεσης της τρόικας που θα αποτελέσει μάλιστα και διαπραγματευτικό όπλο του Αντώνη Σαμαρά στις συναντήσεις με την Άγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με το \”Έθνος\”, επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία ότι εάν η κυβέρνηση καταφέρει εντός των προσεχών ημερών να κλείσει σημαντικές εκκρεμότητες, είτε αυτές αφορούν τα νέα μέτρα είτε τις ιδιωτικοποιήσεις και εν γένει τις διαρθρωτικές αλλαγές, τότε ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει ήδη διανύσει τη μισή απόσταση προς τον βασικό στόχο, που είναι η επιτυχία του ταξιδιού του στην Ευρώπη.

Θα είναι η πρώτη φορά που θα ταξιδέψει ως πρωθυπουργός, κατ\’ αρχάς σε Βερολίνο και Παρίσι, αφού λόγω του προβλήματος υγείας δεν συμμετείχε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής.

Στις 24 και 25 Αυγούστου θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ αντίστοιχα, με τα ραντεβού που \”κλείδωσαν\” προ ημερών να θεωρούνται εκ των προτέρων \”σταθμοί\” για την πορεία της κυβέρνησης συνεργασίας.

Είναι πασιφανές ότι ο πρωθυπουργός αναμένει αρκετά από τα δύο ραντεβού, καθώς η στάση των δύο κορυφαίων ηγετών της Ευρώπης θα παίξει κυρίαρχο ρόλο για τη διαμόρφωση της προσδοκώμενης απόφασης σχετικά με τη διετή επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής.

\”Προτιμώ μια θετική έκθεση της τρόικας και τις θετικές συνέπειες, όπως της επιμήκυνσης, παρά τη βεβαιότητα μιας αρνητικής έκθεσης που θα θέσει τη χώρα στην απομόνωση και στις κλειστές πόρτες\”, φέρεται να είπε ο Αντώνης Σαμαράς στην τελευταία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, καλώντας τους Βενιζέλο και Κουβέλη να συμφωνήσουν στο περίγραμμα του πακέτου των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η τρόικα, που συναντάται εκ νέου με τον υπουργό Οικονομικών δεν πρόκειται πάντως να παρουσιάσει την έκθεση νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο.

Η κυβέρνηση επίσης, δεν πρόκειται να δημοσιοποιήσει το νέο πακέτο μέτρων νωρίτερα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο και το Παρίσι.

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου σε συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο έχει προσδιορίσει τον χρόνο ανακοίνωσης των μέτρων, εκτιμώντας ότι είναι κατάλληλες οι ημέρες πριν από τη ΔΕΘ.

Το σίγουρο είναι ότι αυτό το Σαββατοκύριακο Μέγαρο Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο θα είναι επί 24ώρου επί ποδός, αφού αύριο Κυριακή θα γίνει το \”τελικό\” για αυτή τη φάση και εκτός απροόπτου ραντεβού με την τρόικα του Γιάννη Στουρνάρα, ενώ Δευτέρα και Τρίτη θα έχουν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί.

Στη σύσκεψη της Δευτέρας (στις 4 το απόγευμα) θα συζητήσουν για την οριστικοποίηση των μέτρων και θα \”υπογράψουν\” αποφάσεις για την άμεση απεμπλοκή διαδικασιών για την προώθηση ιδιωτικοποιήσεων.

Οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν ότι στην ίδια σύσκεψη θα τεθεί στο τραπέζι το πλάνο για \”λουκέτα\” σε Οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και τμημάτων στα διάφορα υπουργεία.

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook