Δικαστήριο στον Ισημερινό έδωσε εντολή στην πετρελαϊκή εταιρία Chevron των ΗΠΑ να καταβάλει 19 δισ. δολάρια -ένα ποσό μεγαλύτερο κατά περίπου 1 δισ. δολάρια από ό,τι είχε αποφασιστεί αρχικά- ως την Δευτέρα ως πρόστιμο για την μόλυνση που έχει προκαλέσει στο περιβάλλον στην Αμαζονία, σύμφωνα με δικαστική πηγή.

Δικαστήριο στην επαρχία Σουκούμπιος, στο βορειοανατολικό τμήμα του Ισημερινού, αποφάνθηκε την Παρασκευή ότι η Σέβρον οφείλει να καταβάλλει το ποσό αυτό εντός μιας προθεσμίας 24 ωρών ή εντός της ίδιας προθεσμίας να θέσει στην διάθεση (της δικαιοσύνης του Ισημερινού) μη υποθηκευμένα αγαθά ισόποσης αξίας.

Ο Χουάν Πάμπλο Σάενς, δικηγόρος των εναγόντων, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η ημερομηνία που εκπνέει η προθεσμία για την αμερικανική εταιρεία είναι η Δευτέρα, καθώς το Σάββατο και η Κυριακή είναι αργίες στον Ισημερινό.

Ο Σάενς είπε ότι οι ενάγοντες θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις εάν η Chevron δεν συμμορφωθεί προς την απόφαση του δικαστηρίου.

Στο δικαστήριο στην Σουκούμπιος είχαν προσφύγει πολίτες που αξίωναν να δοθεί αποζημίωση για τη ζημιά στο περιβάλλον που προκάλεσε από το 1964 ως το 1990 στην περιοχή του Αμαζονίου η εταιρεία Texaco, την οποία η Σέβρον εξαγόρασε το 2001.

Τον Ιανουάριο του 2012 η δικαιοσύνη στον Ισημερινό επέβαλε πρόστιμο 9,5 δισ. δολαρίων στην εταιρεία. Το ποσό διπλασιάστηκε κατόπιν αφού η εταιρία αρνήθηκε να ζητήσει δημόσια συγγνώμη για την ζημιά που προκάλεσε στο περιβάλλον, όπως όριζε η απόφαση.

Η Chevron χαρακτηρίζει την απόφαση «προϊόν δωροδοκίας και απάτης», αλλά και «παράνομη» και είχε ασκήσει έφεση στο ανώτατο δικαστήριο στο Κίτο, που επικύρωσε την απόφαση τον Μάρτιο. Οι ενάγοντες έχουν καταθέσει προσφυγές στον Καναδά και στη Βραζιλία διεκδικώντας πόρους της επιχείρησης σε άλλες χώρες.

Η Chevron δεν διαθέτει σημαντικούς πόρους στον Ισημερινό που θα μπορούσαν να κατασχεθούν, σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Τον Ιούλιο, ο εκπρόσωπος της αμερικανικής εταιρείας για την περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής, Τζέιμς Κρεγκ, υποστήριξε ότι η Τέξακο είχε «ήδη ρυθμίσει το ζήτημα αυτό» την εποχή που δραστηριοποιούνταν στον Ισημερινό και είχε συνάψει συμφωνία για να «απαλλαγεί από κάθε μελλοντική ευθύνη» για το περιβάλλον στην περιοχή όπου βρίσκονταν τα κοιτάσματα των οποίων η εκμετάλλευση της είχε εκχωρηθεί. Η Chevron «δεν δραστηριοποιήθηκε ποτέ» στον Ισημερινό, είχε τονίσει.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook