Προφυλακίστηκαν σήμερα οι δυο ύποπτοι Τσετσένοι για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» και «κατοχή εκρηκτικών υλών».

Οι δύο Τσετσένοι ύποπτοι που συνελήφθησαν την Τετάρτη στην Ισπανία μαζί με έναν άλλο άνδρα προφυλακίστηκαν σήμερα με απόφαση του ανακριτή, που τους απήγγειλε κατηγορίες για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» και «κατοχή εκρηκτικών υλών», έγινε γνωστό από δικαστική πηγή.

Ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών, Χόρχε Φερντάντες Ντίας είχε δηλώσει την Πέμπτη ότι οι ανακριτές είχαν στην κατοχή τους «σαφείς ενδείξεις» σύμφωνα με τις οποίες οι τρεις άνδρες σχεδίαζαν μια επίθεση στην Ισπανία ή σε μιαν άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Οι δύο Τσετσένοι, που παρουσιάστηκαν από τον Υπουργό ως «μέλη της Αλ Κάιντα» και «εξαιρετικά επικίνδυνοι άνθρωποι», συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια ταξιδιού τους με ένα λεωφορείο στην επαρχία της Σιουδάδ Ρεάλ, νότια της Μαδρίτης.

Στην κατάθεσή τους, είπαν ότι ήλθαν στην Ισπανία για να ζητήσουν πολιτικό άσυλο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ο τρίτος ύποπτος, ένας Τούρκος πιθανολογείται ότι είναι ειδικός σε εφοδιασμό και υλικά της αλ-Κάιντα και προφυλακίστηκε την Παρασκευή από τον ίδιο ανακριτή, τον Πάμπλο Ρουζ.

Αυτός κατηγορείται για «κατοχή εκρηκτικών υλών για τρομοκρατικούς σκοπούς», αλλά ο δικαστής δεν ακολούθησε την εισαγγελική αρχή που ζητούσε να του απαγγελθεί κατηγορία για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση».

Σύμφωνα με το δικηγόρο του ο ύποπτος που αρνείται όλες τις κατηγορίες, είναι μηχανικός σε μια διεθνή εταιρία και κατοικεί εδώ και επτά χρόνια στο Γιβραλτάρ. Έχει μάλιστα και βρετανική άδεια παραμονής.