Την Τετάρτη «κληρώνει» για την Emporiki Bank, ενώ δρομολογούνται άμεσα οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Ομως προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης είναι η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της συγκέντρωσης δυνάμεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών. Η εβδομάδα που διανύουμε είναι καθοριστική για την Emporiki, καθώς μέχρι την Τετάρτη 8 Αυγούστου οι ενδιαφερόμενες τράπεζες Εθνική, Alpha και Eurobank έχουν διορία να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές τους στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Υπενθυμίζουμε ότι οι τρεις υποψήφιοι «μνηστήρες» της Εμπορικής, όπως και η Credit Agricole, έχουν ενημερωθεί με επιστολή του ΤΧΣ ότι για να προχωρήσει η διαδικασία υπάρχουν οι εξής δεσμεύσεις:

H Credit Agricole θα αναλάβει την υποχρέωση επανακεφαλαιοποίησης της Εμπορικής Τράπεζας (ύψους 2,5 δισ. ευρώ) πριν προχωρήσει η εξαγορά.

Η Credit Agricole θα συνεχίσει την παροχή ρευστότητας στην Εμπορική, το ύψος της οποίας ανέρχεται στα 5 δισ. ευρώ.

Θα διενεργηθεί έλεγχος (due diligence) της Εμπορικής Τράπεζας και από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εκτός από τις ενδιαφερόμενες τράπεζες, ώστε να είναι πλήρως επικαιροποιημένα.

Ακόμα οι Γάλλοι θα πρέπει να παραμείνουν στη χώρα, διατηρώντας ένα κρίσιμο ποσοστό στο νέο σχήμα. Ενώ θα πρέπει να υπάρχουν σαφή και αδιάσειστα στοιχεία ότι το deal είναι επικερδές για τις ελληνικές τράπεζες και, μάλιστα, να πειστεί το ΤΧΣ για τα οφέλη συγχώνευσης της όποιας τράπεζας προκριθεί με την Εμπορική.

Αν και οι τρεις τράπεζες έχουν δηλώσει το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση της Εμπορικής, η «σκληρή μάχη» θα δοθεί ανάμεσα σε δύο: την Alpha και τη Eurobank. Μάλιστα τραπεζικοί κύκλοι σχολίαζαν πως «η Eurobank επιθυμεί διακαώς την απόκτηση της Εμπορικής, αφού έτσι εξασφαλίζει την αυτόνομη πορεία της». Παράλληλα -προς τα τέλη Αυγούστου- θα αρχίσουν να «τρέχουν» και οι διαδικασίες για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Και μόλις δημιουργηθούν τα τραπεζικά σχήματα -της πρώτης φάσης- θα ξεκινήσει η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Με τις συνενώσεις, εξάλλου, οι επτά μεγάλες τράπεζες θα είναι τέσσερις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Σεπτέμβριο αναμένεται η κυβέρνηση να πάρει τις τελικές της αποφάσεις, ώστε να ξεκινήσει από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο κινείται στην κατεύθυνση παροχής ισχυρών κινήτρων στους ιδιώτες μετόχους, ώστε να καλύψουν το 10% της ελάχιστης συμμετοχής τους στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ώστε να εξασφαλιστεί η διατήρηση του ιδιωτικού management των τραπεζών.

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook