Την επίσπευση της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των Ισπανών υποσχέθηκε η κυβέρνηση Ραχόι στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογισμού για την περίοδο 2013-2014 που έστειλε την περασμένη Παρασκευή στην ΕΕ, προκειμένου να δείξει ότι προωθεί τη δέσμευσή της για περιορισμό των κρατικών δαπανών.

Η Μαδρίτη αναμένεται να προβεί σε νομοθετικές ρυθμίσεις που θα επηρεάσουν το πραγματικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης της Ισπανίας, κυρίως περιορίζοντας τις πρόωρες και τις μερικές συντάξεις.

Αποσκοπεί επίσης στο να επιταχύνει την έναρξη ισχύος των βασικών μεταρρυθμίσεων (αύξηση ηλικίας συνταξιοδότησης και περίοδος αναπροσαρμογής) που μέχρι τώρα ήταν προγραμματισμένες για το 2027.

Όπως αναφέρει το protothema.gr, oι δαπάνες για τις συντάξεις στον φετινό προϋπολογισμό ανέρχονται σε 120 δισ. ευρώ, που αποτελούν το 25% των συνολικών δαπανών και περίπου το 10% του ΑΕΠ.

Δυσμενείς για τους εργαζόμενου αλλαγές στο συνταξιοδοτικό είχαν γίνει πριν από ενάμιση χρόνο, όταν η κυβέρνηση του Χοσέ Λουίς Θαπατέρο αύξησε την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη. Τότε το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι είχε καταγγείλει το μέτρο αυτό, τώρα όμως, ο ίδιος, σαν υπάκουος μαθητής στα κελεύσματα του διευθυντηρίου της Ε.Ε., επισπεύδει την εφαρμογή του στο πλαίσιο των περικοπών δαπανών.