Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι εκδηλώσεις στα πλαίσια του 1ου φεστιβάλ Φίλιος Φθόγγος που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη (24, 25/7) στην περιοχή της Μεσαράς.

Το φεστιβάλ, που οργανώθηκε από το Ωδείο Κονσέρτο, παρακολούθησαν και τις δύο ημέρες περισσότεροι από 5000 φίλοι της Κρητικής μουσικής που θέλησαν να ακούσουν κλασσικούς παραδοσιακούς ερμηνευτές της αλλά και ανθρώπους της Δυτικής Κρήτης να ερμηνεύουν ριζίτικα τραγούδια, ακόμα μπόρεσαν να ακούσουν παραδοσιακά παραμύθια με μουσική υπόκρουση αλλά παράλληλα να δουν και παραδοσιακούς χορούς.

Οι εκδηλώσεις του Φίλιου Φθόγγου πραγματοποιήθηκαν στο παραδοσιακό αρτοποιείο και το λαογραφικό μουσείο της Οικογένειας Τσικνάκη στο 5ο χλμ του δρόμου Μοίρες – Τυμπάκι. Σε έναν υπέροχο χώρο, οι λάτρεις της κρητικής παραδοσιακής μουσικής απόλαυσαν την πρώτη μέρα τον Ross Daly και το Ψαρογιώργη, άκουσαν βυζαντινή μουσική και παραδοσιακά παραμύθια ενώ καθηλώθηκαν και από το συγκρότημα Γέρανος με τραγούδια του Αιγαίου.

Τη δεύτερη βραδιά του φεστιβάλ όσοι βρέθηκαν στο χώρο του παραδοσιακού αρτοποιείου είχαν τη μοναδική ευκαιρία να απολαύσουν ριζίτικα τραγούδια από τον πολιτιστικό παραδοσιακό σύλλογο Σελίνου με 15μελή χορωδία ενώ ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από το “Χορωδείον” με όμορφες αναπαραστάσεις και αναβιώσεις παλαιών και νέων χορών της Κρήτης.

Ο Ψαραντώνης έπιασε τη λύρα του στη συνέχεια και η βραδιά πήρε μια μαγική τροπή. Ωστόσο στο Φίλιο Φθόγγο υπήρξε και εκπρόσωπος του Λασιθίου. Ο λόγος για τον Δημήτρη Σγουρό από την Κριτζά που ενθουσίασε το κοινό. Η αυλαία του φεστιβάλ όμως ήταν με τη λύρα του Ψαραντώνη που ανέβηκε και πάλι στη σκηνή κλέβοντας την παράσταση και την καρδιά του κόσμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πλαίσια του φεστιβάλ υπήρξαν περίπτερα με παραδοσιακά προϊόντα από την ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς ενώ ένας πολύ μεγάλος αριθμός νέων ανθρώπων έδωσε το παρόν κάνοντας σαφές ότι η Μεσαρά έχει ανάγκη για εκδηλώσεις που αναδεικνύουν την ομορφιά και τον πολιτισμό της Κρήτης.

Οι διοργανωτές του Φεστιβάλ και η οικ. Τσικνάκη ευχαριστούν το Περιφερειακό τμήμα Μοιρών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για την πολύτιμη βοήθεια του.

Όπως διαβεβαίωσαν οι άνθρωποι του Φίλιου Φθόγγου η προσπάθεια αυτή αναμένεται να έχει κα συνέχεια…

Ραντεβού το επόμενο καλοκαίρι με περισσότερη μουσική, χορό και λόγο από την καρδιά της Κρήτης…

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook