Στο μέλλον, η αστυνομία θα μπορεί έτσι απλά να αναλύει τα δακτυλικά αποτυπώματα που βρίσκονται σε έναν «τόπο εγκλήματος», καθώς αυτά θα… λάμπουν, χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγει σε μεθόδους όπως το να ρίχνει σκόνη για να τα εντοπίσει.

Μία ερευνητική ομάδα από την Κίνα έχει αναπτύξει μία διαδικασία, που επιτρέπει την εμφάνιση δακτυλικών αποτυπωμάτων, τόσο παλιών όσο και νέων, τα οποία θα είναι ιδιαίτερα λεπτομερή, ενώ, επιπλέον, θα επιτρέπουν στις αρχές να συγκεντρώνουν επιπλέον στοιχεία από αυτά, όπως η ενδεχόμενη χρήση ναρκωτικών ουσιών από τους κατόχους τους.

Η νέα τεχνική δημιουργήθηκε από τον επικεφαλή ερευνητή Bin Su και την ομάδα του στο Πανεπιστήμιο Zhejiang στο Hangzhou, αξιοποιώντας την ηλεκτροχημειοφωταύγεια, μια τεχνική στην οποία μια ηλεκτροχημική αντίδραση χρησιμοποιείται για την εκπομπή φωτός.

Οι ερευνητές χρησιμοποιούν ένα μικρό γυάλινο πιάτο με οξείδιο ινδίου-κασσιτέρου ή απλά ένα κομμάτι από ανοξείδωτο ατσάλινο πιάτο ως ηλεκτρόδιο. Ένα δακτυλικό αποτύπωμα μεταφέρεται σε αυτό και, στη συνέχεια, προστίθεται ένα διάλυμα που περιέχει τα αντιδρώντα σώματα. Στα μέρη όπου τα στοιχεία του αποτυπώματος τα οποία περιέχουν λίπος καλύπτουν το πιάτο, τα ηλεκτρόδια είναι ανενεργά. Η ηλεκτροχημική αντίδραση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί και κανένα φως δεν εκπέμπεται. Αυτό δημιουργεί μια αρνητική εικόνα του δακτυλικού αποτυπώματος που μπορεί να καταγραφεί με μια κάμερα CCD.

Το αποτέλεσμα είναι ένα δακτυλικό αποτύπωμα που εκπέμπει φως (μέσω του φαινομένου της φωταύγειας) και είναι τόσο λεπτομερές, ώστε να μπορεί να δει κάποιος τις ράχες, τις γραμμές και τους πόρους στην εκτύπωση. Στην πραγματικότητα, η ίδια τεχνική με μια μικρή τροποποίηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει ένα αρνητικό της εκτύπωσης, κάτι που θα μπορούσε να είναι «μια αφετηρία για την ανάπτυξη μεθόδων για την ανίχνευση ναρκωτικών και άλλων ουσιών, τις οποίες το πρόσωπο είτε είχε λάβει είτε ήρθε σε επαφή μαζί τους».

Η διαδικασία είναι ακόμη υπό ανάπτυξη, τα συμπεράσματα που έχουν βγει έως τώρα όμως, μόλις δημοσιεύτηκαν στο γερμανικό επιστημονικό περιοδικό Angewandte Chemie (Εφαρμοσμένη Χημεία).

digitalife.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook