Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παραβρέθηκαν στην τελετή για τη συμπλήρωση 67 χρόνων από τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στη μνήμη των 140.000 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους όταν το αμερικανικό βομβαρδιστικό «Ενόλα Γκέι» έριξε τη βόμβα ουρανίου στην ανυποψίαστη πόλη.

Το συγκεντρωμένο πλήθος τήρησε ένα λεπτό σιγής ακριβώς στις 08:15 τοπική ώρα (02:15 ώρα Ελλάδας), δηλαδή την ώρα του έλαβε χώρα ο καταστροφικός βομβαρδισμός τον Αύγουστο του 1945.

Η φετινή επέτειος έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία λόγω της πρόσφατης απόφασης του Τόκιο να εγκρίνει την επαναλειτουργία δύο πυρηνικών αντιδραστήρων, παρά τις νωπές μνήμες της καταστροφής στη Φουκουσίμα. Στον απόηχο του περυσινού δυστυχήματος, η ιαπωνική κυβέρνηση είχε απενεργοποιήσει τους 50 πυρηνικούς αντιδραστήρες που λειτουργούσαν στη χώρα.

Περίπου 50.000 άνθρωποι παρακολούθησαν την τελετή στο Επιμνημόσυνο Πάρκο Ειρήνης της πόλης, με το δήμαρχο της Χιροσίμα να κάνει έκκληση για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η εκπρόσωπος του ΟΗΕ για ζητήματα αφοπλισμού, Άντζελα Κέιν. «Αυτή την ημέρα, σε αυτή την πόλη αφήστε με να δηλώσω ξανά: δεν πρέπει ποτέ ξανά να υπάρξει μία πυρηνική επίθεση – ποτέ», σχολίασε η κ. Κέιν, διαβάζοντας γραπτή δήλωση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν. «Αυτά τα όπλα δεν έχουν θέση στον κόσμο μας», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της χώρας, Γιοσιχίκο Νόντα, υπογράμμισε ότι το δίδαγμα της Χιροσίμα δεν πρέπει να ξεχαστεί, προσθέτοντας μάλιστα πως η Ιαπωνία πρέπει να «καθιερώσει ένα μίγμα ενεργειακών [πηγών] με το οποίο ο λαός θα μπορεί να αισθάνεται ασφαλής» και δεν θα «βασίζεται στην πυρηνική ενέργεια».

Παρών στην τελετή μνήμης ήταν και ο εγγονός του πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Χάρυ Τρούμαν, ο οποίος είχε εγκρίνει τη ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Πρόκειται για το πρώτο μέλος της οικογένειας Τρούμαν που παρευρίσκεται στην τελετή για τον βομβαρδισμό της πόλης.

Ο εγγονός του τέως προέδρου δήλωσε ότι μολονότι είναι δύσκολο να ακούει τις ιστορίες των επιζώντων, παραμένει σημαντικό για τον ίδιο και την οικογένειά του να καταλάβουν τις συνέπειες των αποφάσεων που έλαβε ο Χάρυ Τρούμαν.

Η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι παραμένει αντικείμενο έντονου προβληματισμού και αντιπαράθεσης για τους ιστορικούς που ασχολούνται με τον Δεύτερο Παγκόσμιο και τον Ψυχρό Πόλεμο.

Μία σχολή μελετητών θεωρεί ότι η ρίψη των βομβών, ιδιαίτερα έπειτα από τη συνάντηση Τρούμαν-Στάλιν στο Πότσνταμ, αποτελούσε μήνυμα της Ουάσιγκτον προς τη Μόσχα ότι κατείχε ένα όπλο που άλλαζε ριζικά τις στρατηγικές ισορροπίες (κάτι που παραδέχτηκε ο ίδιος ο σοβιετικός ηγέτης).

Αντίθετα, άλλοι ιστορικοί αντιτείνουν ότι οι αμερικάνικές εκτιμήσεις για τεράστιες απώλειες σε περίπτωση αποβατικών επιχειρήσεων στην Ιαπωνία οδήγησαν τις ΗΠΑ στην απόφαση για χρήση πυρηνικών όπλων, ώστε να καμφθεί η αντίσταση του Τόκιο προτού ο Κόκκινος Στρατός προχωρήσει αρκετά στην Ανατολή ώστε να διεκδικήσει ιαπωνικά εδάφη.

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook