Χάρη στην αναφορά του εβδομαδιαίου γερμανικού περιοδικού Spiegel στην παράνομη μεταφορά ανθρωπίνων οργάνων από κλινική της Πρίστινα στη Γερμανία, εξαρθρώθηκε δίκτυο παράνομου εμπορίου οργάνων.

Η σερβική εφημερίδα Politika γράφει για την κοσοβαρική κλινική Medicus, η οποία αναφέρεται συχνά στην υπόθεση, αφού είναι το σημείο «εκκίνησης» του παράνομου εμπορίου. Από το Κόσοβο, τα όργανα –συνήθως Σέρβων πολιτών- διανέμονται στη Γερμανία, όπου υπάρχει ανάγκη.

 Κύριοι αποδέκτες είναι κλινικές του Γκέτινγκεν, του Ρέγκενσμπουργκ και του Βερολίνου.

Η ιστορία αρχίζει το 1999 -όταν η Σερβία έγινε δέκτης των ΝΟΤΟϊκών βομβαρδισμών και είχαν απαχθεί πολλοί Σέρβοι πολίτες. Τα όργανα των απαχθέντων κατέληγαν στην Medicus, που τα είδε σαν «εισιτήριό» της για να ξεκινήσει συναλλαγές με νοσοκομεία που έχουν τέτοιες παράνομες δραστηριότητες και θα της απέφεραν κέρδη. 

Η Medicus έχει δεχτεί επανειλημμένα δωρεές του Γερμανού Καθηγητή Manfred Boer, ο οποίος χρηματοδοτούνταν από το γερμανικό υπουργείου Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Katarina Menz δήλωσε ότι τα χρήματα για αγορά ιατρικού εξοπλισμού για την «νοσοκομείο του Κοσόβου»  έχει προωθηθεί σε ανθρωπιστική οργάνωση που δεν έχει κατονομαστεί.

Όλα τα παραπάνω είναι στοιχεία που έχει συλλέξει ο Dick Marty, μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και υπεύθυνος της αναφοράς για το εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων στο Κόσοβο και δηλώσεις του μέλους της EULEX Jonathan Ratel.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook