Σοκαρισμένη και φοβισμένη είναι η κοινότητα των Σιχ στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τις σκηνές τρόμου που εκτυλίχθηκαν σε ναό του Ουισκόνσιν με απολογισμό επτά νεκρούς, περιλαμβανομένου του δράστη. Ορισμένα μέλη της κοινότητας δεν μπορούν να πιστέψουν τα όσα συνέβησαν, άλλοι λένε ότι φοβούνταν ανάλογες επιθέσεις μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001…

Αναζητείται το κίνητρο της επίθεσης εναντίον του τεμένους των Σιχ στο Ουισκόνσιν (βόρειες ΗΠΑ) και οι έρευνες«περνούν» στο FBI, καθώς αντιμετωπίζεται ως υπόθεση εσωτερικής τρομοκρατίας.

Ο 40χρονος που άνοιξε αδιακρίτως πυρ στο ναό τω Σιχ είχε υπηρετήσει για αρκετό καιρό στο στρατόπεδο του Φορτ Μπραγκ στη Βόρειο Καρολίνα, όμως δεν ανήκε πλέον στις τάξεις του στρατού, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

Αρκετά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι άνδρας είχε ασπαστεί διάφορες ρατσιστικές θεωρίες σχετικά με την ανωτερότητα της λευκής φυλής, γεγονός που δεν επιβεβαιώνουν οι τοπικές αρχές.

«Ερευνούμε με γνώμονα αυτό το στοιχείο. Όπως επίσης ερευνούμε τη σημασία ορισμένων από τα τατουάζ που έφερε. Όλα τούτα είναι στοιχεία ενός γρίφου που ίσως θα μας επιτρέψει να διαλευκάνουμε τα κίνητρα της τόσο απεχθούς αυτής πράξης» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ομοσπονδιακού Γραφείου Όπλων, Καπνού και Εκρηκτικών Τομ, Αχέρν, στο δίκτυο ABC.

Κύριο γνώρισμα του δράστη ήταν ένα τατουάζ στο μπράτσο που αναφερόταν στην 11η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία ταυτοποιούν τον 40χρονο άνδρα ως τον Γουέιντ Μάικλ Πέιτζ.

Οι Σιχ -αναπόσπαστο πολιτισμικό χαρακτηριστικό των οποίων είναι το τουρμπάνι και τα μακριά γένια- αποτελούν συχνό στόχο ρατσιστικών επιθέσεων στις ΗΠΑ, ιδίως μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Η κοινότητά τους στη χώρα αριθμεί 500.000 με 700.000 μέλη.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Μανμοχάν Σινγκ, Σιχ και ο ίδιος, δήλωσε «βαθύτατα σοκαρισμένες και θλιμμένος» από την επίθεση. Σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για μία «παράλογη πράξη βίας με στόχο τόπο θρησκευτικής λατρείας» που είναι εξαιρετικά οδυνηρή.

Ολονυχτία πραγματοποιήθηκε στη μνήμη των θυμάτων στο κοντινό Μιλγουόκι, την ώρα που η αστυνομία ερευνούσε την κατοικία του ύποπτου δράστη. Συνολικά έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στο ναό και τρεις νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο δράστης έπεσε νεκρός σε ανταλλαγή πυροβολισμών με τις δυνάμεις της αστυνομίας.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook