Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον γευμάτισε τη Δευτέρα με τον πρώην πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής Νέλσον Μαντέλα στο χωριό Κούνου, όπου έχει αποσυρθεί ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της χώρας.

Η Κλίντον και ο 94χρονος Μαντέλα συνομίλησαν πριν από το γεύμα. Εξαιτίας της εύθραυστης υγείας του, τα τελευταία χρόνια ο πρώην πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής σπάνια έχει συναντήσεις με αξιωματούχους.

Η ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο ήταν χαλαρή στο Κούνου, ενώ η ηρεμία του χωριού όπου πέρασε την παιδική του ηλικία ο Μαντέλα δεν διαταράχθηκε παρά μόνο από την παρουσία μερικών αστυνομικών και δημοσιογράφων.

«Ο Μαντίμπα δεν εκπροσωπεί μόνο όσα είναι καλά στον κόσμο, αλλά είναι και ένας στενός φίλος της υπουργού, στο πλάι του οποίου [η Κλίντον] έμαθε πολλά» εξήγησε ένα μέλος της αμερικανικής αντιπροσωπείας χρησιμοποιώντας το όνομα της φυλής του Μαντέλα.

Ο Μαντέλα αποσύρθηκε από τη δημόσια ζωή το 2004 και πλέον μοιράζει το χρόνο του μεταξύ του Γιοχάνεσμπουργκ και του Κούνου.

Τον Αύγουστο του 2009 η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει ότι «εμπνεύστηκε» από τη συνάντησή της με τον τιμηθέντα με βραβείο Νόμπελ Μαντέλα, χαιρετίζοντας την «πειθαρχία» του τα 27 χρόνια που πέρασε στη φυλακή στη διάρκεια του Απαρτχάιντ.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και σύζυγος της Χίλαρι Κλίντον, Μπιλ, ήταν η τελευταία προσωπικότητα που επισκέφθηκε τον Μαντέλα στις 17 Ιουλίου, μία ημέρα πριν τα 94α γενέθλιά του.

Η Κλίντον, η οποία έφθασε το βράδυ της Κυριακής στη Νότιο Αφρική, αναμένεται να παραμείνει στη χώρα μέχρι την Πέμπτη και να επισκεφθεί το Γιοχάνεσμπουργκ, την Πρετόρια και το Καπ.

Η Ουάσινγκτον είναι η δεύτερη σημαντικότερη εμπορική εταίρος της Νοτίου Αφρικής μετά την Κίνα και ο τρίτος άμεσος ξένος επενδυτής στη χώρα μετά τη Βρετανία και την Ολλανδία.