Νομοσχέδιο με 77 διοικητικές πράξεις για τη διευκόλυνση και επιτάχυνση των αποκρατικοποίησεων προετοιμάζει η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας εξερχόμενος της συνάντησης των τριών πολιτικών αρχηγών τη Δευτέρα.

Το νομοσχέδιο, η κατάρτιση του οποίου θα ξεκινήσει άμεσα, θα αφορά κυρίως θέματα του ΥΠΟΙΚ, του υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Γ.Στουρνάρας, δεν υπάρχει στόχος για τα φετινά έσοδα από τις αποκρατικοποίησεις.

Ο υπουργός ανέφερε επίσης πως θα δοθεί βάρος στα δέκα ωριμότερα έργα, λέγοντας πως το ποια θεωρούνται τέτοια θα γνωστοποιηθεί «συν τω χρόνω».

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πρόκειται για τη ΔΕΠΑ, της ΔΕΣΦΑ, τον ΟΠΑΠ, τα Κρατικά Λαχεία, το Golden Hall, την IBC, το Ελληνικό, στοιχεία του Δημοσίου στην Κασσιόπη στην Κέρκυρα και στην Αφάντου της Ρόδου και 48 ακίνητα του Δημοσίου.

Παράλληλα, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Ευ.Βενιζέλος ανέφερε μετά τη συνάντηση πως το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων «δεν είναι ένα πρόγραμμα εκποίησης, αλλά αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και πρέπει να μιλάμε πλέον και για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης».

Σημείωσε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει και ενθαρρύνει την προσπάθεια του Ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, οι επικεφαλής του οποίου παρουσίασαν ορισμένα σχέδια και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει να στείλει ένα ενθαρρυντικό μήνυμα προς τους εταίρους.

Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, ο Φ.Κουβέλης ανέφερε βγαίνοντας από τη συνάντηση ότι «αποφασίσαμε η όποια αποκρατικοποίηση να εξασφαλίζει την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, θέσεις εργασίας, ουσιαστικές επενδύσεις και προφανώς να γίνει με κανόνες και όρους νομιμότητας και διεθνούς διαφάνειας».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είπε πως δεν υπήρξε εξειδίκευση, αλλά μία πρώτη ενημέρωση και σημείωσε πως δεν πρόκειται να ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας κατάλογος επιχειρήσεων προς αποκρατικοποίηση. «Είχαμε μια ενημερωτικού χαρακτήρα συζήτηση για τις αποκρατικοποιήσεις» είπε.

 

in.gr