Στη χώρα μας έφτασε το πρωί της Δευτέρας ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Έλληνα ομολόγου του Κάρολου Παπούλια. Την είδηση είχε αποκαλύψει πρώτο το protothema.gr

Μέσα σε ένα ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα έγινε η συνάντηση του προέδρου του Ισραήλ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, στο προεδρικό μέγαρο, αμέσως μετά την επίσημη τελετή υποδοχής του Ισραηλινού ηγέτη, με όλες τιμές, στην οδό Ηρώδου του Αττικού.

«Η παρουσία σας εδώ υπογραμμίζει τις πολύ καλές σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ και τη θέληση των δύο λαών για συνεργασία σε πολλούς τομείς, όπως αρμόζει και στην ιστορία των δύο λαών μας» είπε ο κ. Παπούλιας, καλωσορίζοντας εγκάρδια τον κ. Πέρες.

Ευχαριστώντας «εκ βάθους καρδίας», ο Πρόεδρος του Ισραήλ απάντησε: «Έχουμε κοινή ιστορία και αυτή τη στιγμή πρόκειται να βελτιώσουμε και το πολιτικό κομμάτι της ιστορίας αυτής, διότι υπήρχε ήδη φιλοσοφική και γεωγραφική προσέγγιση. Υπάρχει επίσης προσέγγιση όσον αφορά τη γεωγραφική διάσταση της Μέσης Ανατολής -που και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό- και αναφέρομαι στα σύνορα της Μέσης Ανατολής και -θα έλεγα- ότι ακολουθούμε και εμείς τη ζώνη του ελαιόλαδου, της ελιάς και των καρπών. 'Αρα, λοιπόν, θα έλεγα ότι βρισκόμαστε και εμείς στην ίδια ήπειρο των ελαίων και του ελαιόλαδου».

«Πιστεύω» πρόσθεσε ο κ. Πέρες, «ότι η σύσφιξη των σχέσεων των δύο κρατών αποτελεί έναν πολύ καλό οιωνό για τις δύο χώρες και πέρα από τη γεωγραφία και τη φιλοσοφία, μπορούμε να εντάξουμε σε αυτή και την επιστημονική συνεργασία, η οποία αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη της νέας εποχής».

«Οι Έλληνες είναι υπέροχοι άνθρωποι με μία πάρα πολύ καλή νεολαία. Και αυτή η νέα γενιά είναι εκείνη που μπορεί να μεταλαμπαδεύσει και να φέρει ακόμα περισσότερο την ανάπτυξη που χρειάζεται η χώρα», τόνισε και πρόσθεσε: «Σήμερα πλέον δεν κρίνουμε τους λαούς ανάλογα με τα χιλιόμετρα μέσα στα οποία αυτοί επιβιώνουν, αλλά ανάλογα με τον αριθμό των επιστημόνων που έχουν. Έτσι λοιπόν, θεωρώ ότι στη συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ μπορούμε να προσθέσουμε όχι μόνο εγγύτητα αλλά και ανάπτυξη ανάμεσα στις δύο χώρες».

Ο πρόεδρος του Ισραήλ είπε πως είναι «ιδιαίτερα ευτυχής για τις καλές σχέσεις που υπάρχουν τόσο ανάμεσα στις χώρες μας όσο και τις προσωπικές μεταξύ ημών και υμών και τόνισε: «Νομίζω ότι αυτό άλλωστε αναμένουν και οι λαοί μας και ελπίζω οι νεώτεροι από εμάς να δουν τους καρπούς αυτής της συνεργασίας. Εμείς θα κάνουμε το παν για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε και να αναπτύξουμε τις σχέσεις ακόμα περισσότερο».

Στην ατζέντα των συνομιλιών του Ισραηλινού προέδρου με την ελληνική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία θα βρεθεί η διμερής συνεργασία στον ενεργειακό, αγροτικό και τουριστικό τομέα, ενώ αναμένεται να συζητηθούν και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στη σκιά της εμφύλιας σύρραξης στη Συρία αλλά και της διαρκώς αυξανόμενης έντασης στις σχέσεις του Ισραήλ με το Ιράν.

Ο Ισραηλινός πρόεδρος είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, από το οποίο αποχώρησε δύο ώρες αργότερα χωρίς να γίνουν δηλώσεις.

Παρόντες ήταν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος και ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Π. Παναγιωτόπουλος.

Ξεχωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο είχε το απόγευμα στο ξενοδοχείο όπου διαμένει ο πρόεδρος του Ισραήλ.

Η συνάντηση με τον κ. Τσίπρα διήρκησε περίπου μία ώρα, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε δηλώσεις εξερχόμενος του ξενοδοχείου.

«Πολύ ενδιαφέρουσα» χαρακτήρισε από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος τη συνάντηση που είχε με τον Ισραηλινό πρόεδρο, στη διάρκεια της οποίας, όπως διευκρίνισε συζητήθηκαν διμερή θέματα, η κατάσταση στην περιοχή και κυρίως η παγκόσμια κατάσταση.

«Μια συζήτηση με τον κ. Πέρες είναι πάντα πολύ ενδιαφέρουσα λόγω της μεγάλης ιστορικής και πολιτικής του εμπειρίας. Γιατί ο κ. Πέρες αντιλαμβάνεται πολύ καλά ότι η ανακύκλωση της διεθνούς οικονομικής κρίσης μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από μεγάλες θεσμικές και πολιτικές αλλαγές. Μέσα από ένα σύστημα παγκόσμιας διακυβέρνησης, οικονομικής και πολιτικής», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Επισήμανε τέλος ότι είναι σημαντικό «να ακούει κανείς τις σκέψεις ενός ανθρώπου που έχει δει πάρα πολλά στη ζωή του σε διαφορετικές στιγμές γιατί εισπράττει πολύ καλύτερα από εμάς τα μηνύματα της σημερινής εποχής».

Την Τρίτη ο Ισραηλινός πρόεδρος θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ενώ στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη και θα του απονεμηθεί το Χρυσό Μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων.

Στη συνέχεια θα συναντηθεί με μέλη της εβραϊκής κοινότητας της Αθήνας, ενώ αργότερα θα επισκεφθεί το Μουσείο της Ακρόπολης, όπου θα του παραθέσει γεύμα ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος.

Την Τετάρτη ο Σ. Πέρες και ο Κ. Παπούλιας, συνοδευόμενοι από μέλη των επίσημων αντιπροσωπειών, θα πραγματοποιήσουν μονοήμερη επίσκεψη στην Υδρα.

Ο έλληνας πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς αποδίδει μεγάλη σημασία στις σχέσεις με το Τελ Αβίβ και αποτελεί ειλημμένη απόφαση και των δύο κυβερνήσεων η σχέση να αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο.

Σε θέματα άμυνας οι δύο πλευρές επιθυμούν να διευρύνουν τη συνεργασία τους από τον αέρα στη θάλασσα. Αρχικά υπήρξαν οι κοινές ασκήσεις των Πολεμικών Αεροποριών των δύο χωρών, με μετασταθμεύσεις και μαχητικών αεροσκαφών σε Ελλάδα και Ισραήλ.

Οσον αφορά στη συνεργασία σε θέματα ενέργειας, η Ελλάδα παρουσιάζεται ως η βασική πύλη για την εξαγωγή των ισραηλινών και κυπριακών κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί στην Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, εφόσον τελικά επιλεγεί αυτή η οδός.

Ισραηλινές εταιρείες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για συμμετοχή σε ελληνικούς διαγωνισμούς για έρευνες υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ. Προοπτική υπάρχει, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, και για συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία, ενώ ισραηλινές εταιρείες συμμετέχουν και σε κοινοπραξία που εξετάζει το ενδεχόμενο συμμετοχής της στη διαδικασία αξιοποίησης του Ελληνικού.

Στον οικονομικό τομέα, ο τουρισμός βρίσκεται στην κορυφή της σύσφιγξης των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων. Υπολογίζεται ότι τα τελευταία δύο χρόνια ο αριθμός των ισραηλινών τουριστών αυξήθηκε από τις περίπου 150.000 στις 400.000. Η Ρόδος και η Κρήτη αποτελούν αγαπημένους προορισμούς, ενώ έχει δημιουργηθεί σταθερός δίαυλος με τη Θεσσαλονίκη, που έχει ιδιαίτερα συμβολική σημασία για το Ισραήλ. Το 2011 υπήρξαν περίπου 59.000 διανυκτερεύσεις ισραηλινών τουριστών στη συμπρωτεύουσα.

Η αναχώρηση του Ισραηλινού προέδρου από την Αθήνα είναι προγραμματισμένη για το πρωί της Πέμπτης.

 

protothema.gr