(Τελευταία ενημέρωση 15:10)

Στους 10 έχει ανέλθει ο αριθμός των νεκρών υπήκοων Μπαγκλαντές που βρήκαν τραγικό θάνατο στα παγωμένα νερά του κόλπου της Σούδας, όταν βούτηξαν στην θάλασσα κατα τον κατάπλου του πλοίου Ionian King, προερχόμενοι απο την Λιβύη, τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 6 Μαρτίου.

Περίπου στις 10 το πρωί της Τρίτης (15/3) εντοπίστηκε η σορός ενός ακόμη ανθρώπου να επιπλέει και μετά απο μισή ώρα, βρέθηκε ένας ακόμη νεκρός, ενώ λίγο μετά τις 12 μ εντοπίστηκαν δύο ακόμη πτώματα.

Οι έρευνες στην ευρύτερη περιοχή του κόλπου της Σούδας  διεξάγονται  από τρία σκάφη του Λιμενικού Τμήματος Σούδας και από σκάφη του Ναυστάθμου και όπως δήλωσε στο Flashnews.gr ο διοικητής του Λιμενικού τμήματος κ.Νεκτάριος Μπονατάκης οι έρευνες θα συνεχιστούν καθόλη την διάρκεια της ημέρας.

Η ανακοίνωση του υπ.Προστασίας του Πολίτη

Σε σημερινή ανακοίνωση του υπ.Προστασίας του Πολίτη αναφέρονται τα εξής :

\”Πρωινές ώρες σήμερα, ενημερώθηκε το Α΄ Λιμενικό Τμήμα Σούδας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων, από τον ιδιοκτήτη του Α/Κ «ΑΓΑΠΗ» Λ. Χανίων 4225, για τον εντοπισμό πτώματος ανδρός, στη θαλάσσια περιοχή έμπροσθεν του Ναυστάθμου.
Άμεσα πλωτό της Λιμενικής Αρχής μετέβη στην περιοχή, όπου αρχικά περισυνέλεξαν το πτώμα, ενώ μετά από περαιτέρω έρευνες εντόπισαν και περισυνέλεξαν άλλα τρία (03) πτώματα ανδρών, σε πρώιμη αποσύνθεση.
Τα τέσσερα πτώματα είναι αγνώστων στοιχείων, μετρίου αναστήματος, ηλικίας περίπου 20 -25 ετών, πιθανόν εθνικότητας Μπαγκλαντές.
Οι σοροί μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Χανίων για τη διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομίας.
Οι έρευνες συνεχίζονται.\”

Υπενθυμίζεται πως την νύχτα του Σαββάτου 5 προς την Κυριακή 6 Μαΐου και κατά τον κατάπλου του πλοίου Ionian King στο λιμάνι της Σούδας, μεταφέροντας περίπου 1300 υπηκόους Μπαγκλαντές από την Λιβύη και με σκοπό να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, 49 από αυτούς βούτηξαν στην θάλασσα, θέλοντας – προφανώς – να μείνουν στην Ελλάδα.

Από τους 49 περισυλλέγησαν αμέσως σώοι οι 35, ενώ τρείς πέθαναν την ίδια ημέρα, είτε από πνιγμό είτε από το κρύο. Όμως υπήρχαν και 11 αγνοούμενοι για τους οποίους εκφράζοντο ελπίδες πως είχαν καταφέρει να βγουν στην στεριά και με κάποιο τρόπο, πως είχαν βρει καταφύγιο.

Δυστυχώς οι ελπίδες αυτές διαψεύστηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας 14/3, όταν εντοπίστηκαν να επιπλέουν κοντά στις ακτές του Ακρωτηρίου οι σοροί τριών ανθρώπων.

Στοιχεία για επαναπατρισμούς από Λιβύη

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, από τις 22/2 μέχρι και την Δευτέρα 14/3 υπό την ευθύνη του Κέντρου Επιχειρήσεων/Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έγινε ο συντονισμός για την μεταφορά από την Λιβύη 29.266 υπηκόων διαφόρων χωρών.
Για την επιχείρηση απομάκρυνσης από την Λιβύη χρησιμοποιήθηκαν 14 πλοία εκ των οποίων τα 10 ήταν Ελληνικά, ενώ από τα 29.266 άτομα η συντριπτική τους πλειοψηφία επαναπατρίστηκε μέσω Κρήτης.

Δείτε ΕΔΩ τον αναλυτικό πίνακα με τα πλοία και τον αριθμό των εθνικοτήτων που επαναπατρίστηκαν

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook