Χαμηλότερες προοπτικές για ανάπτυξη και μεγαλύτερα δημοσιονομικά προβλήματα από όσο περίμεναν φέρεται, σύμφωνα με έγγραφα, γνώση των οποίων επικαλείται το Reuters, να βρήκε η τρόικα στην Κύπρο, η οποία έχει ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις εν όψει της κατάρτισης του μνημονίου με τη Λευκωσία.

Στέλεχος του ΔΝΤ φέρεται επίσης να εκτίμησε ότι το πρόγραμμα προσαρμογής της Κύπρου θα είναι επίπονο, προαναγγέλλοντας «αναπροσαρμογή» μισθών, συντάξεων και δημόσιων παροχών.

Το βρετανικό πρακτορείο επικαλείται γνώση της απομαγνητοφώνησης της κλειστής συνεδρίασης της επιτροπής Οικονομικών της Κυπριακής Βουλής.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, το κλιμάκιο της τρόικας ανέφερε σε Κύπριους βουλευτές στις 27 Ιουλίου ότι οι προκλήσεις στην οικονομία της χώρας δεν πήγαζαν αποκλειστικά από τον τραπεζικό τομέα, που είναι βαριά εκτεθειμένος στην Ελλάδα, αλλά και από τις δημοσιονομικές ανισορροπίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Η τρόικα ανέφερε την εκτίμσή της πως η χώρα θα περάσει σε ύφεση το 2012 και το 2013 και επισήμαναν την ανάγκη να προχωρήσει η κυβέρνηση σε περικοπές στο δαπανηρό κρατικό μισθολόγιο. Πρόσθεσαν επίσης πως δεν ανέμεναν να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις του μνημονίου το νωρίτερο πριν από το Σεπτέμβριο.

Το έγγραφο δίνει μια πρώτη εικόνα από τα ευρήματα της τρόικας για την Κύπρο, της οποίας η μικρή οικονομία αντιστοιχεί μόλις στο 0,2% του προϊόντος της ευρωζώνης.

Οι αποκαλύψεις βρίσκονταν στην επίσημη απομαγνητοφώνηση, στην οποία είχε πρόσβαση το Reuters, από κλειστή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της κυπριακής Βουλής.

«Αυτό που έχουμε δει είναι ότι το δημοσιονομικό σας σύστημα βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι αναμέναμε… οι προοπτικές για ανάπτυξη είναι χαμηλότερες από ότι αναμέναμε, και σαν αποτέλεσμα, υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ των εσόδων σας και των δαπανών σας» φέρεται να δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μάρτεν Φέρβεϊ κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Ο ίδιος μίλησε για ανάγκης «σημαντικής ενίσχυσης» της εποπτείας του τραπεζικού συστήματος και πρόσθεσε πως οποιαδήποτε εισήγηση για τα ποσά οικονομικής στήριξης ήταν πρόωρη.

Δεύτερο στέλεχος της τρόικας, η Ντέλια Βελκουσέσκου του ΔΝΤ, ανέφερεείπε πως η επίλυση των προβλημάτων της Κύπρου θα είναι επίπονη διαδικασία.

«Θα ήταν ευκολότερο να είχαν διορθωθεί όταν οι καιροί ήταν καλύτεροι. Σήμερα είναι δυσκολότερο γιατί είναι δύσκολοι καιροί, και χειρότερες (ημέρες) έπονται» είπε.

Επίσης, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν πρόσθεσε πως προκειμένου η Κύπρος να ανακτήσει πρόσβαση στις αγορές, θα πρέπει να μειώσει την διαφορά μεταξύ εσόδων και δαπανών: «Δεν μπορείτε πλέον να συντηρείτε τον τωρινό τρόπο ζωής αν αυτό συνεχιστεί.

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να πληρώσει μισθούς, επομένως είναι άμεση η ανάγκη για αναπροσαρμογή» ανέφερε, «δείχνοντας» σε μειώσεις στο κυπριακό μισθολόγιο, αναπροσαρμογή στις συντάξεις και αναθεώρηση των παροχών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook