Επανέρχεται ο μνημονιακός στόχος για 150.000 απολύσεις στο Δημόσιο έως το 2015, καθώς η πίεση για δραστικές περικοπές δαπανών δεν φαίνεται να μπορεί να επιτευχθεί με άλλον τρόπο.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Τα Νέα, επανεξετάζεται το μέτρο της απόλυσης μετά από ένα χρόνο εφεδρείας, κατά τον οποίο οι υπάλληλοι θα αμείβονται με το 60% του μισθού τους.

Σύμφωνα με το μνημόνιο εντός του έτους η ρύθμιση αυτή θα πρέπει να ισχύσει για 15.000 υπαλλήλους.

Η πίεση για απολύσεις είναι μεγάλη, καθώς οι απαιτούμενες περικοπές των δημοσίων δαπανών δεν μπορούν να εξασφαλισθούν χωρίς δραστική μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, όπως αναγνωρίζουν τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, αναζητούνται 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 – 2014 και -κατά τις ίδιες πληροφορίες- προς το παρόν έχουν συμφωνηθεί μόνο τα 6,6 δισ. ευρώ – ορισμένα εξ αυτών, δε, υπό προϋποθέσεις.

Μεταξύ άλλων, απορρίφθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, από την τρόικα η εκτίμηση για εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ από τα μέτρα της διοικητικής μεταρρύθμισης και την πλήρη εφαρμογή του Καλλικράτη.

Εξάλλου, σε εκκρεμότητα παραμένει το πακέτο των 5 δισ. ευρώ που αναμένεται να εξοικονομηθεί από τις νέες ρυθμίσεις για τις συντάξεις.

Ωστόσο, η απόφαση για την εφεδρεία δεν θα είναι εύκολη, καθώς η συμφωνία των τριών πολιτικών αρχηγών ανέφερε ότι δεν θα γίνονταν απολύσεις στο Δημόσιο.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook