Οι επαγγελματίες υγείας συμβουλεύουν συχνά τις γυναίκες, φορείς του HIV, να απέχουν από το θηλασμό για να μη μεταδώσουν τον ιό στο μωρό τους, μέσω του μητρικού γάλακτος. Μια νέα μελέτη που έλαβε χώρα σε ποντίκια όμως υποστηρίζει, πως το μητρικό γάλα μπορεί ίσως να σκοτώσει τον ιό και να προφυλάξει από τη μετάδοση του.

Μια ερευνητική ομάδα από τη Β. Καρολίνα έκτρεφε ποντίκια, το ανοσοποιητικό σύστημα των οποίων είχε τροποποιηθεί ώστε να μιμείται αυτό των ανθρώπων, με γάλα από υγιείς ανθρώπινους δότες στο οποίο είχε γίνει έγχυση του ιού HIV.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι ο ιός δεν μπορούσε να μεταδοθεί στα ποντίκια μέσω του μητρικού γάλακτος, καθώς και ότι ο ιός πέθαινε όταν εισερχόταν μέσα στο γάλα. Πιστεύουν μάλιστα ότι τα αποτελέσματα αυτά έρχονται να ενισχύσουν μια ήδη υπάρχουσα πεποίθηση, σύμφωνα με την οποία, το μητρικό γάλα δεν είναι μέσο μεταφοράς του ιού, αλλά μέσο προστασίας από αυτόν.

Περισσότερο από το 15% των νέων κρουσμάτων HIV αφορούν παιδιά, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Εκτιμάται παράλληλα πως αν τα παιδιά αυτά μείνουν χωρίς θεραπεία, το 65% θα φτάσει σε ηλικία 16 ετών, ενώ λιγότερα από τα μισά θα συμπληρώσουν μόλις τα δύο χρόνια ζωής.

Για χρόνια οι ειδικοί συνέδεαν τη μετάδοση του ιού στα βρέφη με το θηλασμό. Τα περισσότερα μωρά όμως που θήλασαν από οροθετικές μητέρες, ακόμα και για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν προσβλήθηκαν από τον ιό.

Σε κάποιες χώρες μάλιστα ο ΠΟΥ συστήνει οι προσβεβλημένες από τον HIV μητέρες να θηλάζουν κανονικά τα παιδιά τους, εφόσον λαμβάνουν αμφότεροι, μητέρα και παιδί, αντιρετροϊκή αγωγή, έτσι ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού. Το μοντέλο αυτό δίνει το πλεονέκτημα να διερευνηθεί τι είναι αυτό που επηρεάζει τη μετάδοση. Αν δεν είναι το γάλα, τότε ποιος είναι ο τρόπος μετάδοσης του ιού;

Ένας τρόπος να απαντηθεί το παραπάνω ερώτημα, θα είναι ίσως να βρεθεί με ποιο μηχανισμό το μητρικό γάλα εξουδετερώνει τον ιό, καθώς και αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προστατέψει από άλλους τρόπους μετάδοσης.

Οι ερευνητές επισημαίνουν πως τα ευρήματα τους δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ενθαρρύνουν το θηλασμό χωρίς τη λήψη αντιρετροϊκής αγωγής, όταν μια μητέρα έχει προσβληθεί από τον HIV. Η μελλοντική έρευνα θα εξετάσει την επίδραση του γάλακτος από εθελοντές που είναι φορείς του HIV. Οι ερευνητές πιστεύουν πως δεν θα υπάρξει σημαντική διαφορά αναφορικά με την ανασταλτική επίδραση του γάλακτος από οροθετικούς δότες στη μετάδοση του ιού, σε σύγκριση με αυτήν του γάλακτος από υγιείς δότες.

 

zougla.gr