Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ ότι ευθύνεται κατά έναν τρόπο για την επίθεση, που στόχο είχε να ενοχλήσει τη νέα αιγυπτιακή ηγεσία και να δημιουργήσει προβλήματα στα σύνορα με σκοπό να πληγούν οι προσπάθειες για τον τερματισμό του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.

Αρχικά το Ισραήλ είχε κάνει λόγο για πέντε δράστες τους οποίους εξουδετέρωσε ο στρατός του στην ισραηλινή πλευρά του οδικού σημείου διέλευσης Κερέμ Σαλόμ, μεταξύ του Ισραήλ και της αιγυπτιακής ερήμου του Σινά.

Σύμφωνα με τον αιγυπτιακό στρατό που υποσχέθηκε να «πάρει εκδίκηση» για τους νεκρούς συνοριοφύλακές του, οι «τρομοκράτες» δράστες της επίθεσης ήταν συνολικά 35 και κατά την έφοδό τους υποστηρίζονταν με ρίψεις οβίδων από τη Γάζα.

Η Αίγυπτος αποφάσισε να κλείσει τον συνοριακό σταθμό της Ράφα, στα σύνορά της με τη Λωρίδα της Γάζας. Ο συνοριακός σταθμός στη Ράφα είναι το μοναδικό σημείο διέλευσης μεταξύ αυτού του παλαιστινιακού εδάφους που τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς και του εξωτερικού που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα, Ισμαήλ Χανίγια, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «ευθύνεται κατά έναν τρόπο» για την επίθεση.

«Το Ισραήλ ευθύνεται κατά έναν τρόπο για την επίθεση αυτή που πραγματοποιήθηκε προκειμένου να ενοχλήσει τη νέα αιγυπτιακή ηγεσία και να δημιουργήσει προβλήματα στα σύνορα με σκοπό να πληγούν οι προσπάθειες για τον τερματισμό του (ισραηλινού) αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας» αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας μετά την έκτακτη σύσκεψη της κυβέρνησης της Χαμάς.

«Κανένας Παλαιστίνιος δεν θέλει να σκοτώσει τον οποιονδήποτε στην Αίγυπτο. Κάθε επίθεση κατά της ασφάλειας της Αιγύπτου έχει στόχο και την ασφάλεια των Παλαιστινίων. Καλούμε την Αίγυπτο να συζητήσει με τους Παλαιστίνιους όλα τα θέματα αμοιβαίου συμφέροντος» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Χαμάς οργάνωσε επίσης καθιστική διαμαρτυρία έξω από την πρεσβεία στην Αιγύπτου στη Γάζα σε ένδειξη αλληλεγγύης και προκειμένου να καταδικάσει την επίθεση.

«Απαγορεύεται ρητώς να χύνεται το αίμα των Αιγυπτίων αδελφών μας στο όνομα του Τζιχάντ (ιερού πολέμου) στην Παλαιστίνη» δήλωσε σε ομιλία του ο Γεχία αλ-Σένουαρ, στέλεχος της Χαμάς, τονίζοντας ότι «οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ (ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς) συνεχίζουν την αντίσταση στην Παλαιστίνη, όχι όμως σε αιγυπτιακό έδαφος, ούτε με την αιματοχυσία Αιγυπτίων».

 

in.gr