Έντονες αμφιβολίες εκφράζονται στο δημοσίευμα του ξένου ειδησεογραφικού πρακτορείου για το αν η δημόσια διοίκηση θα εφαρμόσει τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για περικοπές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ  η υλοποίηση των προγραμματισμένων μεταρρυθμίσεων ίσως πείσει τους δανειστές να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση της χώρας, ωστόσο το πρακτορείο εκτιμά ότι ακόμη και αν το πακέτο μέτρων ψηφιστεί η εφαρμογή του θα χρειαστεί υπεράνθρωπη προσπάθεια.

Και αυτό γιατί υπάρχουν αμφιβολίες από πολλά μέτωπα για το εαν η δημόσια διοίκηση θα τις εφαρμόσει ή ακόμη περισσότερο αν οι πολίτες θα αντέξουν και δεν αντιδράσουν μαζικά.

Στη συνέχεια το δημοσίευμα επικαλείται δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων οι οποίοι υποστηρίζουν ότι είναι πιο εύκολο να εφαρμοστούν οι περικοπές ύψους 11,5 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκαν την περασμένη εβδομάδα παρά οι διαρθρωτικές αλλαγές, καθώς μεταρρυθμίσεις όπως το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και αγορών έχουν σκοντάψει στις έντονες αντιδράσεις των συνδικαλιστών. Άλλες, όπως η μείωση της γραφειοκρατίας για τη σύσταση επιχειρήσεων, έχουν κολλήσει στην αχανή και αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση που μάλλον δεν μπορεί να αλλάξει…

Σύμφωνα με τους αναλυτές, για να πεισθεί ο κόσμος να δεχθεί τα νέα μέτρα λιτότητας θα πρέπει η κυβέρνηση να εφαρμόσει μία αποτελεσματική επικοινωνιακή πολιτική, κάτι που δεν είναι στα δυνατά σημεία της κυβέρνησης.

 \”Το θέμα είναι εάν η κυβέρνηση μπορεί να πείσει τον κόσμο ότι είναι ο τελευταίος γύρος περικοπών, ότι δεν θα ακολουθήσουν άλλες τέτοιες περικοπές\”, είπε ο Wolfango Piccoli, επικεφαλής της εταιρίας συμβούλων πολιτικού κινδύνου Eurasia.

 Οι μεταρρυθμίσεις είναι αυτές που θα κρίνουν την επιτυχία του εγχειρήματος. Μέσα σε δύο χρόνια, η χώρα έχει καταφέρει να εφαρμόσει δραστικές περικοπές στις δαπάνες της και να αυξήσει κατά πολύ την φορολογία. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τις ιδιωτικοποιήσεις, τα αποτελέσματα είναι πενιχρά.

Κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι ο δρόμος είναι δύσκολος, ιδιαίτερα σε συνθήκες αβεβαιότητας σε ό,τι αφορά τις πολιτικές εξελίξεις και τις συναλλαγματικές ισορροπίες, ενώ ακόμα και κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δημοσίως αμφισβητούν την ικανότητα της χώρας να παραμείνει στο ευρώ.

 \”Πολιτικά θα είναι δύσκολο, δεν υπάρχει αμφιβολία\”, είπε υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. \”Αλλά οι τελευταίες εκλογές ήταν μια σύγκρουση των δύο απόψεων και το φιλο-ευρωπαϊκό στρατόπεδο κέρδισε. Αυτή τη φορά υπάρχει η πολιτική βούληση για να γίνει\”.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook