Οι ΗΠΑ κατηγορούν την βρετανική τράπεζα Standard Chartered για ξέπλυμα δισεκατομμυρίων λιρών για χάρη του Ιράν και της οργάνωσης Χεζμπολάχ.

Η φήμη του λονδρέζικου City ζει άσχημες στιγμές από την ώρα που αποκαλύφθηκε ότι η εν λόγω τράπεζα απέκρυψε χρηματικές μεταφορές ύψους 160 δισ. λιρών (200 δισ. ευρώ), με τη βοήθεια των οποίων χρηματοδοτήθηκαν τρομοκρατικές οργανώσεις και πυρηνικά στο Ιράν.

Η αποκάλυψη έγινε τη Δευτέρα το βράδυ.

Λέγεται ότι η «υπόγειες» συναλλαγές Ιράν-βρετανικής τράπεζας ισχύουν τα τελευταία δέκα χρόνια.

Η Νέα Υόρκη αποκάλεσε το τραπεζικό ίδρυμα «βρώμικο», λέγοντας ότι έσπασε τον κλοιό κυρώσεων προς την Τεχεράνη, βάζοντας το κέρδος πιο πάνω από την ασφάλεια και τον νόμο.

Σύμφωνα με μία «εκρηκτική αναφορά», όπως τη χαρακτηρίζει η ηλεκτρονική έκδοση της Daily Mail, η βρετανική πλευρά συνεργαζόταν με τρεις ιρανικές τράπεζες τις οποίες η Τεχεράνη χρησιμοποιούσε για τη χρηματοδότηση του πυρηνικού της προγράμματος.

Οι οργανώσεις Χεζμπολάχ, Χαμάς και Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ ήταν οι «τυχερές» διότι τόσα χρόνια ελάμβαναν τα χρήματα με ασφαλή τρόπο, μέσω «επώνυμων» τραπεζών που κανείς μέχρι σήμερα δεν βρέθηκε να αμφισβητήσει.

Τέλος, οι ΗΠΑ κατηγορούν την συγκεκριμένη τράπεζα της Βρετανίας για παράνομους οικονομικούς δεσμούς της, με τη Βιρμανία (Μιανμάρ), τη Λιβύη και το Σουδάν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook