«Χρυσές» δουλειές κάνουν τα ξενοδοχεία στην Αντιόχεια στα σύνορα με τη Συρία, τα οποία κατακλύζονται από από σύρους πρόσφυγες και από τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τη συριακή κρίση.

«Τα ξενοδοχεία επωφελούνται από τη συριακή κρίση. Η πληρότητά μας είναι αυτή τη στιγμή 70%-80%. Τους άραβες τουρίστες που γέμιζαν άλλοτε τα ξενοδοχεία μας έχουν αντικαταστήσει οι δημοσιογράφοι», δήλωσε ο Εβρέν Χαμάζογλου, ο οποίος εργάζεται στην υποδοχή ξενοδοχείου της περιοχής, κατά μήκος των τουρκο-συριακών συνόρων.

Σαουδάραραβες, Λιβανέζοι και Ιορδανοί που διέσχιζαν τη Συρία για να φθάσουν στην Κωνσταντινούπολη ή την Αττάλεια, συνήθιζαν να σταματούν με τα αυτοκίνητά τους στην Αντάκια, η οποία βρίσκεται στη Μεσόγειο. Όμως, η εξέγερση κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-\’Ασαντ έθεσε τέλος στο εποχικό αυτό κύμα των τουριστών, οι οποίοι επιλέγουν πλέον το αεροπλάνο ως μεταφορικό μέσο.

Σύμφωνα με τον Σεμπαχατίν Νατζίογλου, διευθυντή ξενοδοχείου στην Αντάκια και υπεύθυνο του γραφείου τουρισμού της πόλης, η αύξηση του αριθμού των πελατών των ξενοδοχείων είτε αυτοί είναι δημοσιογράφοι, πρόσφυγες ή σύροι αντικαθεστωτικοί, είναι τεχνητή. «Οι τουρίστες ήσαν πάντως οι καλύτεροι πελάτες για την πόλη και τη χώρα», τόνισε.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, οφέλη έχουν αποκομίσει και οι ιδιοκτήτες των προς ενοικίαση κατοικιών. Οι πιο πλούσιοι σύροι πρόσφυγες, όπως και ορισμένοι δημοσιογράφοι, έχουν εγκατασταθεί στις επαρχίες Γκαζιαντέπ, Κιλίς και Αντάκια, κοντά στα συριακά σύνορα, γεγονός που έχει διπλασιάσει ή και τριπλασιάσει τα ενοίκια.

Η Τουρκία, τα σύνορα της οποίας με τη Συρία εκτείνονται σε 900 χλμ, φιλοξενεί πάνω από 45.000 σύρους πρόσφυγες σε οχτώ καταυλισμούς ενώ σε στρατόπεδο στην περιοχή των συνόρων έχουν εγκατασταθεί οι λιποτάκτες του συριακού στρατού.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook