Η επίσπευση της καταβολής των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για τις αγροτικές καλλιέργειες της Κρήτης που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές ήταν το κύριο αίτημα εκπροσώπων του Νομού που επισκέφθηκαν το πρωί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η συνάντηση έγινε σε θετικό κλίμα και, όπως διαβεβαίωσε, ο ίδιος ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΛΓΑ κινήθηκαν άμεσα, βρίσκονται σε ετοιμότητα και θα προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς οι διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων. Μάλιστα ο κ. Τσαυτάρης ανέφερε πως μέσα σε χρονικό διάστημα 20 ημερών οι υπηρεσίες δεσμεύτηκαν πως θα καταβάλλουν τις αποζημιώσεις στους δικαιούχους.

Εκτός από τις αποζημιώσεις στους πληγέντες, από τις πυρκαγιές, γεωργοκτηνοτρόφους, συζητήθηκαν και οι ζημιές που προκλήθηκαν στα αρδευτικά δίκτυα και στα θερμοκήπια.

Στη σύσκεψη παρέστη ο Αναπληρωτής Υπουργός Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, Μόσχος Κορασίδης, ενώ συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ.κ Ανδρέας, οι βουλευτές του Νομού Ηρακλείου, της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης, Λευτέρης Αυγενάκης και Μάξιμος Σενετάκης, του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης και Μαρία Διακάκη, του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου, της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Μιχελογιαννάκης, η βουλευτής ΚΚΕ (Β’ Πειραιώς) Διαμάντω Μανωλάκου, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Θεόδωρος Σαρρής όπως και εκπρόσωποι των γεωργών, των κτηνοτρόφων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο Υπουργός, Αθανάσιος Τσαυτάρης αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την άμεση ανταπόκριση του ΕΛΓΑ.

Σε ό,τι αφορά στο ζωικό κεφάλαιο ο Υπουργός ανέφερε ότι ο ΕΛΓΑ διαβεβαίωσε ότι έχει ολοκληρωθεί η αποτίμηση των ζημιών για όλες τις πυρκαγιές της Κρήτης και ότι υπάρχει δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ σε ένα χρονικό διάστημα μεταξύ 10-20 ημερών να έχουν πληρωθεί οι δικαιούχοι.
Επίσης, σε ό,τι αφορά στο φυτικό κεφάλαιο που θα αποζημιωθεί από τα ΠΣΕΑ, ο κ. Τσαυτάρης επεσήμανε στους εκπροσώπους του Νομού Ηρακλείου ότι θα αντιμετωπιστεί κατά περίπτωση, όπως και τα θέματα που αφορούν τα αρδευτικά δίκτυα. Όπως είπε «τα διαχωρίσαμε σε αυτά που αφορούν στους δήμους και τους ΤΟΕΒ, που πάνε το νερό μέχρι το χωράφι τους».
Επιπλέον ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είπε ότι θα εξεταστούν και άλλες ζημιές που έχουν προκληθεί σε θερμοκήπια, αν θα αποζημιωθούν, αν θα καταβληθούν αποζημιώσεις και πως θα γίνει, ενώ στο αίτημά τους να χαρακτηριστούν οι περιοχές τους πυρόπληκτες ο Υπουργός τόνισε πως «είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Εσωτερικών όμως εμείς θα συνηγορήσουμε με τα ερωτήματα, επειδή αφορά υποχρεώσεις των ανθρώπων προς τρίτους, όπως για παράδειγμα δάνεια και θα κοιτάξουμε πώς θα μπορούσε και από την πλευρά εκείνη να βοηθηθούν».
Τέλος, ανέφερε «με την ευκαιρία της συνάντησής μας είδαμε και μια σειρά έργων που εξελίσσονται στην περιφέρεια, έργα που προχωρούν καλά, κάποια άλλα που έχουν προσκόμματα, δυσλειτουργίες, πού βρίσκονται πώς θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, έτσι ώστε να προχωρήσουν όλα αυτά τα έργα και να αξιοποιηθούν καλύτερα, όσο το δυνατόν περισσότερο, οι κοινοτικοί πόροι».

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Υπουργός, Μάξιμος Χαρακόπουλος δήλωσε:

«Χρέος της Πολιτείας είναι η ουσιαστική στήριξη των αγροτών και κτηνοτρόφων μας όταν η παραγωγή τους, το φυτικό και ζωϊκό τους κεφάλαιο πλήττονται από καιρικά φαινόμενα, ασθένειες ή καταστροφές.
Ενημερώσαμε, λοιπόν, τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας και των παραγωγών του Βιάννου σχετικά με τις ενέργειες που έχουν γίνει αλλά και εκείνες που έχουν δρομολογηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για γρήγορες και αντικειμενικές εκτιμήσεις των ζημιών από την πρόσφατη πυρκαγιά προκειμένου να τους καταβληθούν δίκαιες αποζημιώσεις μέσω του ΕΛΓΑ αλλά και των κρατικών προγραμμάτων (ΠΣΕΑ)».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook