Χιλιάδες υπάλληλοι τελούν εκ νέου υπό το φόβο απόλυσης, καθώς επανήλθε δριμύτερο το ζήτημα της μείωσης του προσωπικού στο Δημόσιο. Η κυβέρνηση εξετάζει την επαναφορά του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας και μένει να φανεί εάν και πως αυτό θα εφαρμοστεί. Στις ομάδες «υψηλού κινδύνου» φαίνεται ότι βρίσκονται οι εργαζόμενοι στους υπό κατάργηση ή συγχώνευση φορείς και οργανισμούς. Σε κάθε περίπτωση η μνημονιακή υποχρέωση προβλέπει 15.000 λιγότερους δημοσίους υπαλλήλους εντός του έτους και 150.000 έως το 2015.

Σύμφωνα με Τα Νέα, στους υποψήφιους για υπαγωγή στο καθεστώς εφεδρείας αναμένεται να συμπεριληφθούν οι εργαζόμενοι στους 250 φορείς που θα επιλεγούν έως το τέλος Αυγούστου και θα προχωρήσει η συγχώνευση ή κατάργησή τους.

Οι αρχικές αναφορές για την τύχη του προσωπικού ήταν ότι θα μεταταγεί σε άλλες υπηρεσίες, όπου εντοπίζονται κενά. Ωστόσο, τα νέα δεδομένα αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο όσοι κριθούν ως πλεονάζοντες να περάσουν στην εφεδρεία.

Ακολουθούν οι απασχολούμενοι σε οργανικές μονάδες των υπουργείων που θα κριθούν ως μη απαραίτητες στο πλαίσιο της αξιολόγησης η οποία έχει ήδη ξεκινήσει σε ορισμένες δομές και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Από τη διαδικασία αυτή μπορεί επίσης να προκύψει αριθμός πλεονάζοντος προσωπικού, το οποίο θα υπαχθεί στο μέτρο.

Το στίγμα για τη δεξαμενή από την οποία θα προκύψουν οι 15.000 απομακρύνσεις δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο τρέχον έτος δίνεται εξάλλου και στη συμφωνία κυβέρνησης και τρόικας του περασμένου Φεβρουαρίου, όπου αναφέρεται πως «για τις μειώσεις αυτές, βάσει μιας λειτουργικής αναδιάρθρωσης της δημόσιας διοίκησης και σχεδίων για το κλείσιμο, τη συγχώνευση ή τη συρρίκνωση φορέων της γενικής κυβέρνησης, θα εντοπίσουμε τους υπεράριθμους προς αποχώρηση».

Τα νέα σενάρια δεν αφορούν όμως μόνον την κάλυψη των 15.000 κατά το 2012, αλλά και της απαίτησης για 150.000 λιγότερους υπαλλήλους μέχρι το τέλος του 2015.

Πληροφορίες της εφημερίδας Τα Νέα αναφέρουν πως η αρχική αισιοδοξία του κυβερνητικού επιτελείου για κάλυψη του αριθμού αυτού μέσω συνταξιοδοτήσεων και της απαρέγκλιτης τήρησης του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις, έχει υποχωρήσει καθώς η τρόικα φέρεται να εξέφρασε διαφωνίες σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επισήμανε πως αυτή τη φορά η εφεδρεία εισάγεται με διαφορετικούς όρους, παραπέμποντας μάλιστα στην πρόταση της ΝΔ όπου η εφαρμογή του μέτρου είχε μεγαλύτερη διάρκεια.

Σύμφωνα με την πρόταση, που είχε κατατεθεί τον Σεπτέμβριο του 2011, όσοι ήταν άνω των 50 ετών θα έμπαιναν στην εφεδρεία με τον βασικό μισθό μέχρι τη συνταξιοδότησή τους, για υπαλλήλους ηλικίας 40 έως 50 ετών προβλέπονται δύο τριετίες εφεδρείας ενώ για τους νεότερους (30 έως 40 ετών) μία τριετία.

 

in.gr