Στη φωτογραφική δουλειά της Μαρίας Λουτζακλή η ανθρώπινη σκιά, συναντά και συνομιλεί με τα στοιχεία που συστήνουν και ορίζουν τη φυσική και ανθρώπινη ταυτότητα του Αιγαίου. Το φως, τη θάλασσα, τα βράχια, την άμμο και τα κύματα, μα και τα ανθρώπινα ίχνη όπως βάρκες, σκοινιά, δίχτυα, ξωκλήσια, καράβια και καρνάγια…

Στο πεδίο της συνάντησης με τα στοιχεία αυτά, η σκιά αναδεικνύεται, σκιάζεται η ίδια, διασπάται, μεταποιείται, δημιουργώντας ένα νέο εικαστικό αντικείμενο. Συστήνονται εικόνες μιας στιγμιαίας γοητείας, αναδεικνύονται αφανή στοιχεία, τονίζονται λεπτομέρειες, αποτυπώνονται αποδομήσεις. Συγκροτούνται στιγμές αφηγηματικές, ιστορίες οπτικές, συχνά πολλαπλώς συνειρμικές.

Η Μελίτα Εμμανουήλ, καθηγήτρια Ιστορίας της τέχνης στη σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σχολιάζοντας την δουλειά της Λουτζακλή αναφέρει «Στις φωτογραφίες της υπάρχουν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που αναζητεί ένας εικαστικός: η αφαίρεση, η ποίηση και η αισθαντικότητα εκείνη που ωθεί το θεατή τους να ονειρευτεί κάτι πέρα από το συνηθισμένο».
Και προσθέτει: «οι φωτογραφίες της Λουτζακλή δημιουργούν «ατμόσφαιρες», το τοπίο μεταμορφώνεται και η σκιά γίνεται μνημείο- ο χώρος και η «δράση» αποκτούν αιωνιότητα, σαν να έχει σταματήσει ο χρόνος».

Η Μαρία Λουτζακλή γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Χανιά με ρίζες πατρικές από τη Μικρά Ασία.

Σπούδασε κοινωνική εργασία στην Αθήνα και ψυχοθεραπεία στην Αγγλία -Λονδίνο (F.W.A-Tavistok Clinic) και στην Ελληνική εταιρεία ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα στον τομέα της ψυχικής υγείας –ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας.

Με τη φωτογραφία ασχολήθηκε πρόσφατα, ανεκπαίδευτα και τυχαία. Αφορμή μια ξαφνική και απροσδόκητη «συνάντηση» με την ανθρώπινη σκιά στο φως ενός μεσημεριού πριν μερικά καλοκαίρια. Η συνάντηση αυτή έγινε οδοιπορικό και συνεχίζεται.

Στιγμές από το οδοιπορικό αυτό θα παρουσιάσει στα Χανιά στο ΓΙΑΛΙ ΤΖΑΜΙΣΙ, στο παλιό λιμάνι της πόλης των Χανίων.

Εγκαίνια έκθεσης 21 Αυγούστου ώρα 20μμ
Διάρκεια 21-27 Αυγούστου 2012.
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
10.00- 14.00 & 18.30- 22.30

ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
6946564855

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook