Απότομη πτώση, για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες, σημείωσαν οι εισαγωγές στη Γερμανία τον Ιούνιο, ενώ παράλληλα υποχώρησαν και οι εξαγωγές, καθώς είναι σαφές πλέον και απ\’ αυτά τα στοιχεία ότι η κρίση που ταλαιπωρεί την ευρωπεριφέρεια χτυπά την πόρτα της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τη γερμανική στατιστική υπηρεσία, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και οι εισαγωγές κατά 3% επίσης σε σχέση με τον Μάιο.

Έτσι, το εμπορικό πλεόνασμα διευρύνθηκε εκ νέου, στα 16,2 δισ. ευρώ, από 15,3 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Οι εξαγωγές προς τις χώρες της Ευρωζώνης (το 40% των συνολικών εξαγωγών της χώρας) μειώθηκαν κατά 3% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, καθώς τα μέτρα λιτότητας και η κρίση χρέους έχοιυν περιορίσει σημαντικά τη ζήτηση, κυρίως στην περιφέρεια.

Πάντως, οι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι η ισχυρή ζήτηση από τις αναδυόμενες αγορές θα βοηθήσει τη Γερμανία να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις από την ύφεση στην Ευρωζώνη.

Άλλωστε, τον Ιούνιο οι εξαγωγές προς τις χώρες εκτός ευρώ αυξήθηκαν κατά 4,8%.

Η γερμανική οικονομία είναι κατά βάση εξαγωγική, ωστόσο πολλοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η εγχώρια ιδιωτική κατανάλωση είναι αυτή που θα οδηγήσει εφέτος την αύξηση του ΑΕΠ, καθώς η ανεργία παραμένει σε -συγκριτικά- χαμηλά επίπεδα, ενώ παράλληλα εγκρίθηκαν σημαντικές μισθολογικές αυξήσεις σε ορισμένες κλάδους.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook