Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης στο Ανεμοδούρι Αρκαδίας. Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν μάχη με τις φλόγες ώστε να θέσουν τα πύρινα μέτωπα υπό έλεγχο. Οι αρχές έδωσαν εντολή να εκκενωθούν οι οικισμοί Ρούτση, Βουτσαράς, Καμαρίτσα και Σουλάρι.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 135 πυροσβέστες με 59 οχήματα, 56 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Η φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης και λόγω των ισχυρών ανέμων έλαβε γρήγορα διαστάσεις. Από τις φλόγες προκλήθηκαν ζημιές σε σπίτια, ενώ τραυματίστηκαν έξι άνθρωποι. Ένας από τους τραυματίες, ένας 60χρονος, νοσηλεύεται με σοβαρά εγκαύματα στο ΚΑΤ, ενώ μία γυναίκα νοσηλεύεται με εγκαύματα στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης. Με αναπνευστικά προβλήματα διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Τρίπολης, ο περιφερειάρχης πυροσβεστικών υπηρεσιών Πελοποννήσου αρχιπύραρχος Αθανάσιος Ρούμπος και τρεις πυροσβέστες.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Βαγγέλη Γιαννακούρα, η φωτιά έχει καταστρέψει πάνω από 10.000 στρέμματα δασικής έκτασης και καλλιεργειών με ελιές.

Ο αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι η πυρκαγιά πέρασε μέσα από τους οικισμούς Ανεμοδούρι, Βουτσαρά, Ρούτση και στις παρυφές των χωριών Καμαρίτσα, Αναβρυτό, Γρεκού, Σουλάρι, Λεοντάρι και Ραψομμάτη και έχουν καεί πολλές αγροικίες σε όλη την περιοχή, αλλά και σπίτια μη μονίμων κατοίκων, ο αριθμός των οποίων ακόμα δεν είναι γνωστός.

Το πύρινο μέτωπο καίει κάτω από τη σήραγγα Ραψομμάτη προς το βουνό Τσεμπερού, νοτιοδυτικά του χωριού Πάπαρι και πάνω από τον οικισμό Μαρμάρι, αλλά δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές και η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη.

Υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση χερσαίων πυροσβεστικών δυνάμεων, με πολλά αυτοκίνητα από όλη τη νότια Ελλάδα ακόμα και από την Αμφιλοχία, καθώς και εναέριων μέσων που κάνουν συνεχείς ρίψεις νερού από το πρώτο φως της ημέρας.

Οι πληγέντες κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν δυσαρεστημένοι και παραπονούνται για ελλείψεις της Πολιτικής Προστασίας, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από τον αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας.

Ο αντιδήμαρχος Τρίπολης Κωνσταντίνος Κατσαφάνας χαρακτήρισε ως «κρανίου τόπο» την περιοχή όπου πέρασε η φωτιά και μιλώντας στο ΑΜΠΕ υπογράμμισε ότι πολίτες και πυροσβέστες δίνουν μάχη να την ελέγξουν.

Ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Παναγιώτης Μπούρας, με δηλώσεις του, εκτίμησε ότι η φωτιά εκδηλώθηκε πιθανότατα από ανθρώπινο λάθος και έκανε λόγο για καθυστέρηση εναέριων μέσων το απόγευμα της Τρίτης, με αποτέλεσμα η φωτιά να πάρει διαστάσεις.

Λόγω της πυρκαγιάς, χωρίς ρεύμα είναι τα χωριά Ρούτση, Σουλάρι και Ανεμοδούρι, όπου συνεργία της ΔΕΗ επιχειρούν να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση, ενώ χωρίς νερό είναι τα χωριά Σουλάρι και Ραψομμάτη.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook