Τον κίνδυνο που διατρέχουν για τη ζωή τους όσοι δεν έχουν να πληρώσουν «για να βρουν την υγειά τους», αποκαλύπτει απολογισμός του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας και της ΜΚΟ της Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή».

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν επίσης το πόσο εκτεθειμένοι είναι ακόμα και εκείνοι που προστρέχουν στα διάφορα κοινωνικά ιατρεία, αφού δεν είναι δυνατόν να τούς παρασχεθεί η απαραίτητη ιατρική φροντίδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία:

Το 82% των παιδιών είχε ανάγκη εμβολιασμού. Βόμβα για τη δημόσια υγεία η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Το 54% είχε απολυθεί την τελευταία τριετία. Το 30% ήταν πρώην επιχειρηματίες.

Εκατοντάδες ανασφάλιστοι πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν καμία πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας βρήκαν καταφύγιο στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής που συμπληρώνει δύο μήνες λειτουργίας.

Το Ιατρείο εντάσσεται στο πλαίσιο της συμμαχίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών μέσω της ΜΚΟ της «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών για την στήριξη των  ανασφάλιστων, άστεγων και παραμελημένων κοινωνικών  ομάδων του πληθυσμού που έχουν χτυπηθεί από την  οικονομική κρίση.

Από την έναρξη της  λειτουργίας του Ιατρείου την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και σήμερα έχει προσφέρει τις  υπηρεσίες  του σε περισσότερα από 600 άτομα εκ των οποίων το 70%  ήταν Έλληνες .Το 54% ήταν πρώην ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, οι οποίοι έχουν απολυθεί μέσα στην τελευταία τριετία και λόγω παρατεταμένης ανεργίας δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη.

Ένας στους  τρεις ήταν πρώην ασφαλισμένος  του ΟΑΕΕ που είχε  κάποια επιχείρηση, η οποία έκλεισε  και έμεινε  ανασφάλιστος λόγω οφειλών στο Ταμείο του.

Ένα ποσοστό γύρω στο 7% δεν είχε ποτέ καμία ασφαλιστική κάλυψη.

Ακόμη αρκετοί από τους προσερχόμενους ήταν άστεγοι οι οποίοι δήλωσαν τόπο διαμονής κάποιο εξωτερικό χώρο  ή εγκαταλειμμένο  σπίτι.

Οι ανασφάλιστοι

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ένας στους τέσσερις  εργαζόμενους, σε σύνολο 2,5 εκατομμυρίων είναι ανασφάλιστος. Ενώ 350 χιλιάδες  πολίτες, δηλώνουν μακροχρόνια άνεργοι. Επίσης περισσότεροι από 300.000 πρώην έμποροι και επιχειρηματίες, έχουν οφειλές στον  ΟΑΕΕ, με αποτέλεσμα να χάνουν την ασφαλιστική τους κάλυψη. Απ’ αυτούς οι 150.000 είναι μακροχρόνια ανασφάλιστοι.

Σύμφωνα με στοιχεία των αρμόδιων αρχών, το τελευταίο χρόνο, καταγράφεται μεγάλος αριθμός  αστέγων και οικονομικά εξαθλιωμένων πολιτών, οι  οποίοι δεν έχουν υγειονομική περίθαλψη  καθώς  χρωστάνε στον ΟΑΕΕ  ή στην εφορία και δεν μπορούν να βγάλουν Βιβλιάριο Υγείας Απόρων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook