Στο πλαίσιο της καλοκαιρινής εκστρατείας « Διαδρομές με πυξίδα τη Βιβλιοθήκη» που συμμετέχουν η Δημοτική Βιβλιοθήκη και οι Παιδικές- Εφηβικές Βιβλιοθήκες του Δημοτικού Κήπου και της Δημοτικής Ενότητας Σούδας , πραγματοποιούνται εβδομαδιαίες συναντήσεις για ανάγνωση βιβλίου.

Οι ήρωες των βιβλίων ακολουθούν μέσα στην ιστορία μια διαδρομή. Σκοπός του προγράμματος είναι να έρθουν τα παιδιά και να ακούσουν ιστορίες. Να ασκήσουν την ικανότητά τους να ακούν, να συγκεντρώνονται και να προσέχουν την εξέλιξη της ιστορίας. Να εξασκηθούν να συνδυάζουν την εξέλιξη της ιστορίας με τις εικόνες που τη συνοδεύουν.

Να αναπτυχθεί η σχέση μεταξύ των παιδιών και του υπεύθυνου μέσα από την απόλαυση της ανάγνωσης.

Η περιοδικότητα των συναντήσεων, μια φορά την εβδομάδα, τηρείται καθ’ όλη τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, έτσι ώστε να καλλιεργηθεί σιγά σιγά στα παιδιά ο ρόλος της Βιβλιοθήκης ως χώρου καθημερινής συνάντησης για απλές δραστηριότητες, που οδηγούν όμως στο ζωντάνεμα της Βιβλιοθήκης και στο δανεισμό.

Ηλικίες: Η δραστηριότητα αυτή απευθύνεται σε παιδιά από 5 ετών.

Διάρκεια: Μια φορά την εβδομάδα καθ’ όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής καμπάνιας. Διάρκεια συνάντησης 1 ώρα.

\"\"

Περιγραφή:

Ο υπεύθυνος διαλέγει μόνος κάθε φορά ποιο βιβλίο θα διαβάζει από την προτεινόμενη βιβλιογραφία. . Έχει φτιαχτεί το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ όπου κάθε φορά συμπληρώνεται το βιβλίο που διαβάστηκε, καταγράφονται τα σχόλια των παιδιών και γίνεται ένα κολάζ με μικρές ζωγραφιές που φτιάχνουν ή με λέξεις του παραμυθιού που έχουν συγκρατήσει .

Τη Δευτέρα 6 Αυγούστου, στην Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κήπου, η λογοτέχνης κα Σεγρεδάκη Φωτεινή με το δικό της μοναδικό τρόπο, ζωντανά, παραστατικά, με δάκρυα, …κιάλια και ανθοδέσμες, ταξίδεψε τους μικρούς αναγνώστες στο μαγικό κόσμο « Της πριγκίπισσας, του δράκου και του ατρόμητου ιππότη » του Geoffroy de Pennart , εκδ. Παπαδόπουλος.

Η κα Σεγρεδάκη μεταξύ άλλων ανέφερε:

« Εμπειρία εξαιρετική…….
Στην Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη του Δήμου Χανίων. Μικρά παιδιά, « αρωματισμένα » με τ’ αρώματα και τη δροσιά της ηλικίας… Η παιδικότητα ανθισμένη και καθισμένη στα σκαλιά, παρακολουθεί….το παραμύθι, τη διήγηση, το λόγο… Που αποδίδει το γεγονός, τη δράση, την εικόνα….Αχ την εικόνα…. Εκείνη που λειτουργεί άμεσα στην παιδική αίσθηση, και όχι μόνο και το εμπνέει το παιδί, να ζωγραφίσει, να μιμηθεί, να αναπλάθει….

Ο χώρος στη Βιβλιοθήκη οικείος, δροσερός, σφύζει βιβλίων, βιβλίων, βιβλίων….Και οι κυρίες Ευαγγελία Μαστορακάκη και Μαρία Μαραβελάκη, ζωντανές παρουσίες στο χώρο. Η κα Βιβή Χουδαλάκη, παρουσία ευγενική και γλυκιά, εμψυχώνει όλη τη διαδικασία της ωραιότητας…Γιατί ωραιότητα συνιστά ασφαλώς, η όποια επαφή με την «ελπιδοφόρο αγιότητα» της παιδικής ηλικίας.
Ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση, για την εμπειρία….».

Την ίδια ημερομηνία στην Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη της Δημοτικής ενότητας Σούδας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση , με εμψυχωτή τον κ. Θανάση Καραπούλιο, ο οποίος αφηγήθηκε το παραμύθι «Όταν ο λύκος πεινάει» του Christine Naumann, εκδ. Παπαδόπουλος.

Τι συμβαίνει όταν ένας λύκος πεινάει και θέλει να φάει ένα κουνέλι… που έχει πολύ ευγενικούς γείτονες; το οποίο και δραματοποίησαν τα παιδιά που συμμετείχαν, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε θεατρικό παιχνίδι με πρωταγωνιστές τους μικρούς μας φίλους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook