Οι καταλήψεις και οι στραγγαλισμοί ρεμάτων σε ζώνες υψηλού οικονομικού ενδιαφέροντος, από την Βιάννο μέχρι τον Κερατόκαμπο σε συνδυασμό με τις πρόσφατες καταστρεπτικές πυρκαγιές, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της περιοχής για τον επερχόμενο χειμώνα, όπως διαπίστωσε κλιμάκιο της Περιφέρειας Κρήτης και του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ/ΤΑΚ), που επισκέφτηκε σήμερα τις καμένες εκτάσεις.

Όπως δήλωσε μάλιστα ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, από τη Δευτέρα κιόλας μ’ ευθύνη της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, ξεκινάει ο καθαρισμός των ρεμάτων, με προτεραιότητα αυτών που βρίσκονται κοντά στον Κερατόκαμπο και έχουν καταληφθεί για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων ενοικιαζομένων δωματίων, κτηνοτροφικών μονάδων, οικιών κ. α.

Ειδικότερα, τη Δευτέρα θα βρίσκεται στην περιοχή τσάπα της Περιφερειακής Ενότητας, καθώς και ο εργολάβος καθαρισμού ρεμάτων της Περιφέρειας, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης και καθαρισμού.

Το κλιμάκιο στο οποίο συμμετείχαν ο κ. Κουκιαδάκης, στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας και μηχανικοί του ΤΕΕ/ΤΑΚ, υπό τον Πρόεδρο του Πέτρο Ινιωτάκη, επισκέφτηκε νωρίς σήμερα το πρωί την περιοχή των καμένων εκτάσεων και κατέγραψε τις άμεσες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για ν’ αποφευχθούν καταστροφές από το χειμώνα και τις ενδεχόμενες πλημμύρες, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε σύσκεψη στο Δήμο Βιάννου.

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ/ΤΑΚ αναμένεται να συνεδριάσει αύριο το βράδυ, προκειμένου να διαμορφώσει την τελική της πρόταση για τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή, καθώς και τα έργα ανάσχεσης της ροής των υδάτων στα όρια των καμένων εκτάσεων. Η τελική πρόταση του Επιμελητηρίου αναμένεται σε περίπου μία εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι στην εθελοντική ομάδα μηχανικών του ΤΕΕ/ΤΑΚ, που θα λειτουργήσει υπό τον πρόεδρο του, μετέχουν οι: Δημήτρης Αλεξάκης, Αλέξανδρος Κλάδος, Μανόλης Πολυδάκης, Κωνσταντίνος Χαμηλοθώρης, Κωνσταντίνος Χατζάκης και Χαράλαμπος Χατζηβασίλης.