Την ενεργή συμμετοχή των επιμελητηρίων όλης της χώρας για την άμεση διοχέτευση πόρων του ΕΣΠΑ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στις ελληνικές επιχειρήσεις, ζήτησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε την Τετάρτη με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, εστιάζοντας στην προώθηση και υλοποίηση μέτρων άμεσης απόδοσης, που θα συμβάλουν στην έξοδο της οικονομίας από την ύφεση και στην ενίσχυση των προσπαθειών του επιχειρηματικού κόσμου για επενδύσεις και ανάπτυξη.

Ο κ. Μίχαλος τόνισε την ανάγκη για μεταρρύθμιση του φορολογικού καθεστώτος, με βασική κατεύθυνση τη μείωση των συντελεστών επιχειρήσεων και πολιτών.

Σύμφωνα και με τις μελέτες που έχει καταθέσει το ΕΒΕΑ, ο κ. Μίχαλος πρότεινε την καθιέρωση φορολογικού συντελεστή 15% για τις επιχειρήσεις και τη διατήρησή του στο επίπεδο αυτό, τουλάχιστον για μία πενταετία.

Παράλληλα πρότεινε τη δια νόμου επιβολή της αυτοπληροφόρησης του Δημοσίου, με στόχο να μειωθεί ριζικά η γραφειοκρατία.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον πρόεδρο της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ στην ανάγκη πάταξης της φοροδιαφυγής και στην εξυγίανση και ενίσχυση του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Εναλλακτικά και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ ζήτησε από τον υπουργό να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής αντικειμενικών κριτηρίων, μόνο για τις περιπτώσεις εκείνων των επαγγελματικών ομάδων που αποδεδειγμένα, με βάση τα στοιχεία της ΓΓΠΣ φοροαποφεύγουν συστηματικά.

Ακόμη, επανέφερε το αίτημα για μείωση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες τουρισμού, καθώς και το μείζον ζήτημα του συμψηφισμού των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Για την πάταξη του παραεμπορίου και του λαθρεμπορίου, ο κ. Μίχαλος επανέφερε την πρόταση του ΕΒΕΑ για τη σύσταση Σώματος Δίωξης Παραεμπορίου προκειμένου να εκλείψουν τα ανυπέρβλητα προβλήματα που δημιουργούνται από την εμπλοκή στο ελεγκτικό και κατασταλτικό έργο της Πολιτείας, από τις συναρμοδιότητες δεκάδων υπουργείων και άλλων φορέων του δημόσιου τομέα. Όπως τόνισε, βασική αιτία του τεράστιου αυτού προβλήματος, που αποστερεί έσοδα τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ από τα δημόσια ταμεία και διαφυγόντα τζίρο από την αγορά 25 δισ. ευρώ.

ΕΣΠΑ

Σχετικά με την ενεργή συμμετοχή των επιμελητηρίων όλης της χώρας για την άμεση διοχέτευση πόρων του ΕΣΠΑ και της ΕΤΕπ στις ελληνικές επιχειρήσεις, ο κ. Μίχαλος πρότεινε την άμεση αξιοποίηση χρημάτων του ΕΣΠΑ, ύψους 2 δισ. ευρώ, προκειμένου να στραφούν στην πραγματική οικονομία.

Τη διαχείριση του κονδυλίου θα πρέπει να έχει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, η οποία με ευθύνη της θα συστήσει 59 επιτροπές, στα 59 κατά τόπους Επιμελητήρια. Στις επιτροπές αυτές θα συμμετέχουν οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων, τεχνοκράτες και εκπρόσωποι τραπεζών προκειμένου να διασφαλισθεί η τήρηση των τραπεζικών κριτηρίων δανειοδότησης.

Τα κονδύλια αυτά, με τη συνδρομή της ΚΕΕΕ και μέσω του δικτύου των 59 τοπικών επιμελητηρίων θα διατεθούν, μέσα από συγκεκριμένο ελεγκτικό μηχανισμό καταβολής, προκειμένου να ενισχυθεί η πραγματική οικονομία και οι παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις που με τη σειρά τους θα προσφέρουν θέσεις εργασίας.

Επιπλέον, τα Επιμελητήρια, μέσω της δικτύωσής τους με Επιμελητήρια του εξωτερικού θα προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

in.gr