Αντισυνταγματική κρίθηκε σήμερα από το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας η διάταξη που προέβλεπε φοροαπαλλαγές αποκλειστικά για ζευγάρια ετεροφυλοφίλων, στερώντας τα ανάλογα δικαιώματα από τα ζευγάρια ομοφυλοφίλων.

Στη Γερμανία τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια δικαιούνταν απαλλαγή στο φόρο μεταβίβασης γης στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Ο νόμος τροποποιήθηκε το 2010 για να επεκταθεί η απαλλαγή και στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια που είχαν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Δύο άνδρες οι οποίοι είχαν χωρίσει το 2009 προσέφυγαν στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης ζητώντας να προχρονολογήσει την απαλλαγή. Οι δικαστές έκριναν ότι η διαφορετική αντιμετώπιση μεταξύ ετεροφυλόφιλων και ομοφυλόφιλων ζευγαριών πριν από το 2010 δεν δικαιολογείται νομικά και παραβιάζει το Σύνταγμα.

Μετά την απόφαση αυτή αναμένεται ότι οι αρχές θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν τους φόρους που είχαν καταβάλει πολλά πρώην ζευγάρια.

Η απόφαση ανακοινώθηκε τη στιγμή που το κυβερνών Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ συζητά να επεκτείνει μια απαλλαγή στο φόρο εισοδήματος και για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook