Μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνεργασία πραγματοποιήθηκε χθες αργά το απόγευμα στο Υπουργείο Εξωτερικών μεταξύ του Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τα θέματα απόδημου Ελληνισμού, κ. Κωνσταντίνου Τσιάρα, του Προέδρου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, κ. Αντώνη Τσουρδαλάκη, με πρωτοβουλία του Βουλευτή Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Λευτέρη Αυγενάκη. Στη διάρκεια της συνάντησης, αναπτύχθηκε μία μακρά συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων και παρουσίαση από τον κ. Τσιάρα του σχεδιασμού της Κυβέρνησης για τον ρόλο της ομογένειας στη σημερινή, δύσκολη, οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας.

Ο Υπουργός, από πλευράς της Κυβέρνησης, δεσμεύτηκε για την ενίσχυση των κατά τόπους εθνικοτοπικών οργανώσεων του Απόδημου Ελληνισμού. Τοποθετήθηκε υπέρ της ενίσχυσης του δικτύου των αποδήμων Ελλήνων και τάχθηκε υπέρ της σύσφιξης των σχέσεων της Κυβέρνησης με την ομογένεια για την άμεση προώθηση ζητημάτων της χώρας σε άλλες χώρες. Κλείνοντας, ζήτησε τη συνεργασία και του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών για την αναβάθμιση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ).

Ο κ. Τσουρδαλάκης, με τη σειρά του ενημέρωσε τον Υπουργό ότι με πρωτοβουλία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών πραγματοποιήθηκε συνάντηση την περασμένη βδομάδα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, όπου και αποφάσισαν ομοφώνως μεταξύ άλλων «τη δημιουργία συντονιστικού οργάνου των Ομοσπονδιών Εθνικοτοπικών Οργανώσεων που θα λειτουργούν παγκοσμίως, με την εποπτεία και την στήριξη της Κυβέρνησης. Ζήτησε επιπλέον την στήριξη της Κυβέρνησης στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του ΣΑΕ καθώς και την πλήρη στήριξη του αρμόδιου Υπουργού για τα θέματα απόδημου ελληνισμού κ. Τσιάρα».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Τσουρδαλάκης, «το Προεδρείο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών δεσμεύτηκε ότι θα είναι μπροστάρης και πρωτεργάτης σ’ αυτή την προσπάθεια της Κυβέρνησης». Κλείνοντας την τοποθέτησή του, επανέφερε την ανάγκη ίδρυσης Υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού που σκοπό θα έχει: την αξιοποίηση των επιστημόνων, του επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου του απόδημου ελληνισμού προς όφελος της μητέρας-πατρίδας, ενώ περιέγραψε την ανάγκη δημιουργίας ενός Υπουργείου «το οποίο θα είναι one stop shop για όλες τις υποθέσεις των αποδήμων που τώρα αντιμετωπίζουν τον κυκεώνα της ελληνικής γραφειοκρατία, η οποία καταπνίγει κάθε επιχειρηματική και επιστημονική προσπάθεια».

Ο κ. Αυγενάκης κατέθεσε προτάσεις αναβάθμισης του ρόλου του Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού. Επέμεινε στο θέμα ενίσχυσης του ρόλου των εθνικοτοπικών οργανώσεων αλλά και των σχέσεων της Εκκλησίας, του Υπουργείου Εξωτερικών και απόδημου Ελληνισμού. Κλείνοντας αναφέρθηκε στην ανάγκη εξέτασης μιας πρότασης που πριν από μέρες είχε κατατεθεί στον κ. Τσιάρα και κατ’ επέκταση στον Υπουργό Παιδεία, κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί πιλοτικά και αφορά την συνέχιση της λειτουργίας των ελληνικών σχολείων στην ομογένεια

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook