Την προσωρινή λήξη της επίσχεσης εργασίας στο Νοσοκομείο Χανίων αποφάσισε σήμερα η  γενική συνέλευση της Ενωσης γιατρών ΕΣΥ Χανίων με \”αίσθημα\” όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση \”κοινωνικής ευθύνης\”.

\”Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία παραμένουν αλλά δεν θα επιτρέψουν την καταστροφή της Δημόσιας Υγείας και την κοινωνική βαρβαρότητα\” τονίζουν τα μέλη της Ένωσης που ασκώντας κριτική στην ασκούμενη πολιτική στο χώρο της Υγείας αναφέρουν:

\”Επισπεύδουν την κοινωνική κατεδάφιση. Αφανισμό συντάξεων, δραματικές μειώσεις μισθών και εισοδημάτων, αιματηρές περικοπές στην Πρόνοια και τη δημόσια Υγεία ετοιμάζουν οι τρεις συγκυβερνώντες, εγκλωβισμένοι στον ρόλο του καλού μαθητή.

Για να βρει τα 11,5 δισ. που προβλέπει το Μνημόνιο για το 2013-14, η κυβέρνηση προσφεύγει πάλι στις γνωστές πηγές: τους συνταξιούχους, τους μισθωτούς και τις κοινωνικές δαπάνες. Ετοιμάζεται να θεσπίσει πλαφόν στις συντάξεις περί τα 1.400 ευρώ καθαρά, αθροιστικά για κύριες και επικουρικές, πετσοκόβει τα εφάπαξ στον δημόσιο τομέα και αφήνει στην καλή θέληση των εργοδοτών το ύψος των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, καθώς αρνείται να καταργήσει τους διαλυτικούς για τις συλλογικές συμβάσεις νόμους. Παράλληλα, προχωρά σε νέες περικοπές στην Υγεία, που φτάνουν μέχρι την κατάργηση νοσοκομείων.

Αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου ίσως και νωρίτερα θα έχουν οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια σε περίπτωση που η τρόικα απορρίψει τα ισοδύναμα μέτρα της κυβέρνησης.

Το κοινωνικό κράχ είναι «προ των πυλών» και ο τομέας της Δημόσιας Περίθαλψης θα υποστεί δραματική επιδείνωση, με προφανείς δυσμενείς επιπτώσεις στο υγειονομικό επίπεδο και στην επιβίωση του λαού μας.

Σε μια περίοδο αυξημένων υγειονομικών αναγκών και έκρηξης της ζήτησης δημόσιων υπηρεσιών υγείας, τα κυβερνητικά σχέδια συγχωνεύσεων μονάδων του ΕΣΥ οδηγούν σε «ακρωτηριασμό» και οριστική διάλυση ένα ετοιμόρροπο Σύστημα Υγείας που παραμένει ακόμα όρθιο χάρις στο φιλότιμο και την υπεράνθρωπη προσπάθεια ανθρώπων εξουθενωμένων εργασιακά και εξαθλιωμένων μισθολογικά.

Η πολιτική των συγχωνεύσεων-καταργήσεων κλινικών, τμημάτων και ολόκληρων νοσοκομείων χωρίς να υπάρχει Χάρτης Υγείας με καταγεγραμένες τις πραγματικές υγειονομικές ανάγκες των πολιτών σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης, χωρίς σύγχρονα επιδημιολογικά δεδομένα , χωρίς στήριξη των νοσοκομείων με πόρους , προσωπικό και μέσα , συνιστά μια εγκληματικά «ανθυγιεινή» πολιτική που θα δώσει τη χαριστική βολή στην κοινωνία που ήδη δοκιμάζεται σκληρά από την ανεργία , τη φτώχεια και την αναξιοπρέπεια.

Η κυβέρνηση δίνει εξετάσεις στην τρόικα και έχει αποφασίσει να «θυσιάσει» το ΕΣΥ για να την «εξευμενίσει». Τώρα και οι πλέον δύσπιστοι καταλαβαίνουν πολύ καλά τι σημαίνει «πάσει θυσία» τήρηση των δεσμεύσεων απέναντι στους δανειστές.

Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι κοινωνικό κίνημα υπεράσπισης του καθολικού δικαιώματος σε δημόσια και δωρεάν περίθαλψη ποιότητας. Ταυτόχρονα απαιτούνται πρωτοβουλίες και δομές κοινωνικής αλληλεγγύης όπως τα κοινωνικά ιατρεία-φαρμακεία. Για να μην μείνει κανένας άνθρωπος μόνος του στην κρίση, να μην βρεθεί ασθενής χωρίς την ιατρική φροντίδα, τα φάρμακα και τη νοσοκομειακή περίθαλψη που έχει ανάγκη.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook