Τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου Φαιστού αλλά και όλων των δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου συζήτησαν στην μεταξύ τους συνάντηση οι Δήμαρχοι στη Λότζια. Η κατάσταση όπως εξελίσσεται για τους Δήμους είναι πάρα πολύ δύσκολη και με την δραματική έλλειψη χρηματοδότησης να οδηγεί ουσιαστικά στο κλείσιμο των Δήμων.

Οι επιπτώσεις στα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ακόμη πιο δυσμενής και μπορούν να αναλυθούν σε τρία επίπεδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Φαιστού που παρατίθεται παρακάτω:

\”Αποδόμηση του Κεντρικού Κρατικού Μηχανισμού με συνέπεια την τεράστια καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων και ιδιαίτερα σε αυτές που αφορούν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και χρηματοδοτικά εργαλεία. Ανάμεσα στα αποτελέσματα αυτής της δυσπραγίας προσμετρούνται οι καθυστερήσεις στην ένταξη και χρηματοδότηση έργων μέσω ΕΣΠΑ.

Μείωση Θεσμοθετημένων Πόρων. Η περικοπή των ΚΑΠ δεν έχει προηγούμενο όπου το 2011 ξεπέρασε το 30% σε σχέση με το 2010 ενώ σε σχέση με το 2009 ξεπέρασε το 50% ενώ συζητούσαν για το 2012 η μείωση των ΚΑΠ κατά 15%, ήρθε η χαριστική βολή για επιπλέον μείωση της τάξεως του 30% . Αντίστοιχες μειώσεις υφίστανται σε όλες τις πηγές θεσμοθετημένων πόρων όπως είναι η ΚΑΠ για τα σχολεία και τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, οι επιχορηγήσεις για Πολιτική Προστασία, οι αποδόσεις τελών διαφήμισης, Ζύθου, κλπ, καθώς και αυτές που αφορούν τα ΚΕΠ, τα κοινωνικά προγράμματα αλλά και το σύνολο των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων.

Όσον αφορά την ΣΑΤΑ(δηλαδή χρηματοδότηση για μικρά έργα, συντηρήσεις δρόμων, ασφαλτοστρώσεις) οι περικοπές σε σχέση με το 2009 κυμαίνονται στο 77%, την ίδια ώρα όπου το 2012 δεν μας έχει έρθει καμία χρηματοδότηση. Για να καταλάβετε το μέγεθος του προβλήματος αρκεί να αναφερθεί ότι το 2009 οι πρώην καποδιστριακοί Δήμοι είχαν χρηματοδότηση από ΣΑΤΑ το ποσό των 1.516.736,00 € ενώ ως Καλλικρατικός Δήμος δεν παίρνουμε ούτε το 50% της ΣΑΤΑ από αυτά που έπαιρνε ο ένας καποδιστριακός, δηλαδή για το 2011 που δημιουργήθηκε ο νέος θεσμός του Καλλικράτη η χρηματοδότηση ήταν μονάχα 335.000,00 € .

Ως Δήμος Φαιστού μας ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι συστηματικά και μεθοδικά υποσκάπτεται ο Δημόσιος χαρακτήρας βασικών δομών της τοπικής αυτοδιοίκησης αφού μεθοδευμένα και σταδιακά μειώνουν το 1% του ΑΕΠ που αντιστοιχεί στους Δήμους με αποτέλεσμα τα έσοδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όχι απλώς θα μείνουν ανέπαφα, αλλά θα υποστούν μεγάλες μειώσεις που θα αποτρέπουν, να ασκηθούν οι νέες αρμοδιότητες που επρόκειτο να μεταφερθούν στου Δήμους.

Οι υποσχέσεις δεν σταμάτησαν όμως μόνο εδώ αφού όλα αυτά έμειναν στα λόγια και για άλλη μία φορά έγινε ένα μεταρρυθμιστικό βήμα χωρίς πόρους και δομές για τις ανάγκες των δημοτών μας.

Είμαστε στην δυσάρεστη θέση να κάνουμε στάση πληρωμών για τις παλιές οφειλές που κληρονομήσαμε ώστε να καλύψουμε τα βασικά όπως είναι η μισθοδοσία των υπαλλήλων μας.

Κάποιοι κύριοι δεν αντιλαμβάνονται τελικά το μέγεθος του προβλήματος και των δομών που υπηρετούν, Με αποτέλεσμα οι δημότες μας να απαξιώνουν τους θεσμούς των ΟΤΑ. Ως εδώ ήταν, αδυνατούμε να ανταπεξέλθουμε και αν κάποιοι κύριοι που κάθονται στις παχιές καρέκλες νομίζουν ότι μπορούν, τότε το μόνο που μας μένει είναι να έρθουν αυτοί οι κύριοι και να αναλάβουν τους δήμους για να δούμε και εμείς πως θα τα βγάλουν πέρα.

Καλλικράτης με τέτοιες χρηματοδοτήσεις δεν γίνεται και πρέπει να το καταλάβουν οι κύριοι της Βουλής διότι αν θέλουν να κλείσουν τους δήμους μεθοδευμένα δεν χρειάζεται να γίνει με αυτήν την τακτική αλλά να μας το πούνε δημοσίως. Ο Δήμος θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και διευθετήσεις θεμάτων έτσι ώστε να μην προβεί στο κλείσιμο του όπως επιθυμούν να συμβεί με τα νέα μέτρα\”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook