Η αντίστροφη μέτρηση για την πώληση της Εμπορικής Τράπεζας ξεκίνησε την Τετάρτη, με την υποβολή των σχετικών δεσμευτικών προτάσεων, σε Βρυξέλλες και Παρίσι, από την Εθνική Τράπεζα, την Alpha Bank και την Eurobank.

Τραπεζικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν «ντέρμπι» τον αγώνα που θα διεξαχθεί για την απόκτηση της θυγατρικής της Credit Agricole στην Ελλάδα σημειώνοντας ότι ο νικητής της κούρσας θα αποκτήσει ένα ισχυρό προβάδισμα έναντι των υπόλοιπων βασικών παικτών στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται «Το Βήμα», το τίμημα που προσφέρουν οι τρεις ενδιαφερόμενοι ανέρχεται σε 1 ευρώ, ενώ η υλοποίηση των σχεδίων τους προϋποθέτει την ανακεφαλαιοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας με περίπου 3 δισ. ευρώ, πριν από τη συγχώνευση με τον ελληνικό όμιλο που θα προκριθεί.

Τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι ρυθμιστής των εξελίξεων είναι η τρόικα, η οποία με το επιχείρημα ότι η απαραίτητη κεφαλαιακή ένεση στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα γίνεται με τα χρήματα που δανείζουν η ΕΕ και το ΔΝΤ στην Ελλάδα, θα συναποφασίσει με τους Γάλλους για τον νέο τους συνέταιρο στην ελληνική αγορά.

Οι ίδιοι κύκλοι προσθέτουν πάντως ότι όποια τράπεζα και αν επιλεγεί, η συμμετοχή της Credit Agricole στο νέο σχήμα θα είναι χαμηλή και θα διαμορφώνεται σε επίπεδα κάτω του 10%.

Με τον τρόπο αυτόν ο γαλλικός όμιλος θα περιορίσει αισθητά την έκθεσή του στην Ελλάδα, ευελπιστώντας ότι σε περίπτωση που η ελληνική οικονομία «γυρίσει», θα μπορέσει να μειώσει τη χασούρα του που από το 2000 ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάληξη αυτής της υπόθεσης, που δεν αναμένεται πριν από το τέλος Αυγούστου, θα αποβεί καθοριστική για τις ισορροπίες της επόμενης μέρας στον τραπεζικό κλάδο.

Και αυτό διότι οι δύο χαμένοι θα κονταροχτυπηθούν στη συνέχεια για την απόκτηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που θα αποτελεί την τελευταία ευκαιρία μεγέθυνσης στην ελληνική αγορά.

Ο ηττημένος όλων των μαχών θα αρκεστεί να απορροφήσει κάποιες από τις μικρότερες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων της Γενικής Τράπεζας, θυγατρικής της γαλλικής Societe Generale, και της Millennium Bank, θυγατρικής της πορτογαλικής BCP, που αναζητούν τρόπο για να αποχωρήσουν από τη χώρα μας.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook