Η Ιαπωνία αντιμετωπίζει το φάσμα της πυρηνικής καταστροφής έπειτα από τις αλυσιδωτές βλάβες στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα που προκάλεσαν απελευθέρωση ραδιενεργών υλικών στην ατμόσφαιρα και την αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού, αλλά σε μικρότερο βαθμό, και του Τόκιο.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Ναότο Καν κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής που βρίσκονται σε μία ζώνη ακτίνας 30 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις του καταστροφικού σεισμού, καθώς και της πυρηνικής κρίσης στην ιαπωνική οικονομία, ο δείκτης Nikkei του χρηματιστηρίου του Τόκιο έκανε βουτιά κατά 14% κατά τη σημερινή συνεδρίαση, πριν κλείσει με απώλεια 9,5%.

Τα επίπεδα της ραδιενέργειας στην πόλη Μαεμπάσι, 100 χιλιόμετρα βόρεια του Τόκιο, και στην περιφέρεια της Σίμπα, ήταν σήμερα πάνω από 10 φορές υψηλότερα από το φυσιολογικό, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo. Τα ίχνη της ραδιενέργειας που ανιχνεύθηκαν στην ατμόσφαιρα του Τόκιο ήταν πολύ χαμηλότερα και δεν απειλούν τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με τις ιαπωνικές αρχές.

Δύο εκρήξεις σημειώθηκαν σήμερα στις εγκαταστάσεις δύο αντιδραστήρων στον πυρηνικό σταθμό, έπειτα από τις φρενήρεις προσπάθειες των τεσσάρων τελευταίων ημερών για την ψύξη των αντιδραστήρων. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, η δεξαμενή πυρηνικού καυσίμου στον αντιδραστήρα Νο.4 είναι πιθανόν να βρίσκεται σε κατάσταση βρασμού, πράγμα που σημαίνει ότι η κρίση απέχει από το να έχει παρέλθει.

Επίπεδα ραδιενέργειας 400 μιλισιβέρτ καταγράφηκαν κοντά στον αντιδραστήρα Νο.4, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Η έκθεση σε ραδιενέργεια άνω των 100 μιλισιβέρτ ετησίως μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση καρκίνου, σύμφωνα με την Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση (World Nuclear Association).

\"\"

Η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού απομάκρυνε 750 εργαζόμενους, αφήνοντας 50 επί τόπου, ενώ επιβλήθηκε ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων γύρω από τον σταθμό.

Παράλληλα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Ναότο Καν, έστειλε σήμερα γραπτό μήνυμα σε όλους τους χρήστες κινητών τηλεφώνων στη χώρα καλώντας τους να κάνουν οικονομία στην κατανάλωση της ενέργειας.

Οι άνεμοι επάνω από το πυρηνικό εργοστάσιο έπνεαν σήμερα προς τα νοτιο-δυτικά με κατεύθυνση το Τόκιο, αλλά στη συνέχεια μεταβλήθηκαν ωθώντας τα ραδιενεργά υλικά προς τον Ειρηνικό.

 Αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στη ρωσική Άπω Ανατολή

Παράλληλα, τα επίπεδα της ραδιενέργειας αυξήθηκαν ελαφρώς στη ρωσική Άπω Ανατολή, αλλά παραμένουν εντός των ορίων του φυσιολογικού, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές. Τα επίπεδα της ραδιενέργειας στην περιοχή του Βλαδιβοστόκ, σε απόσταση 800 χιλιομέτρων βορειο-δυτικά του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, βρίσκονται στο 1 μικροροέντγκεν ανά ώρα, ενισχυμένα σε σύγκριση με την κατάσταση που επικρατούσε έξι ώρες νωρίτερα, ανακοίνωσε το τοπικό υπουργείο Εσωτερικών.

 

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook