Μειώθηκε ο αριθμός των ναυτιλιακών εταιρειών που έχουν έδρα την Ελλάδα. Σύμφωνα με έρευνα της Petrofin SA, δραστηριοποιούνται πλέον 718 εταιρείες, που είναι κατά 44 λιγότερες σε σύγκριση με το 2011, ποσοστό μείωσης 5,77%.

 Η οικονομική κρίση που πλήττει τα περισσότερα κράτη και τη ναυτιλιακή οικονομία αυτών έχει ως αποτέλεσμα σύμφωνα με τους θεωρητικούς της οικονομίας να συγκεντρώνεται η ναυτιλιακή βιομηχανία σε λιγότερα χέρια.

 Από το 2005 και μετά οι ναυτιλιακές εταιρείες αυξήθηκαν από 690 στις 762 το 2011 απόρροια της καλής ναυλαγοράς.

Φέτος σημειώθηκε η τέταρτη μεγαλύτερη σε αριθμό μείωση ναυτιλιακών εταιρειών. Ο αριθμός των εταιρειών έπεσε στο επίπεδο του 2006 ενώ ο αριθμός των μικρών εταιρειών στο επίπεδο του 2004.

 Περισσότερο «κτυπήθηκαν» από την κρίση οι μικρές εταιρείες που είχαν 1 με 2 πλοία. Μειώθηκαν κατά 38 τον αριθμό, ποσοστό 10,86% καταδεικνύοντας ότι η ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία είχε αναπτυχθεί υπέρμετρα. Επίσης οι μικρές εταιρείες συνετρίβησαν εγκλωβισμένες ανάμεσα στην κακή αγορά και στην έλλειψη χρηματοδότησης. Από τη μία δεν είχαν ναύλα να λειτουργήσουν τα πλοία τους και να βγάλουν τα έξοδά τους και από την άλλη οι τράπεζες έχουν σταματήσει να τις χρηματοδοτούν κάνοντας στροφή μόνο σε μεγάλους στόλους.

 Οι εταιρείες με στόλο από 9 έως 15 πλοία  μειώθηκαν κατά 16,9%. Οι μεσαίου μεγέθους εταιρείες  είτε ανέβηκαν κατηγορία αποκτώντας περισσότερα πλοία είτε έπεσαν κατηγορία.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook